"Mä oon ansainnut tän" – mutta miksi arkiherkuttelusta tulee morkkis?

Palkitsetko itsesi rankasta työpäivästä herkuilla? Otatko esiin suklaalevyn ja ajattelet, että olet ansainnut palkinnon? Sitten tulee syyllinen olo: eihän herkkuja saisi arkena syödä! Et ole syyllistymisesi kanssa yksin. Psykologin mukaan syyllistyminen voi heikentää elämänlaatua.

Kotimaa
nainen syö suklaata
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Naisista peräti 46 prosenttia ja miehistä 28 prosenttia ilmoitti Taloustutkimuksen kyselyssä syyllistyvänsä arkipäivän herkuttelusta. Syyllisyyttä koetaan varsinkin makeiden herkkujen syömisestä arkena. Taloustutkimuksen makeisvalmistaja Pandalle tekemään kyselyyn vastasi 1 007 ihmistä.

Psykologi Annamari Heikkilän mukaan liiallinen syyllistyminen ja syömisen rajoittaminen on haitallista.

– Kieltäytyminen johtaa himon kehittymiseen ja ahmintaan, Heikkilä sanoo.

Nautiskelu on voi olla vaikeaa, koska olemme tottuneet ajattelemaan, että arkena ei ole lupa herkutella.

Syyllisyys painaa nuoria naisia

Heikkilän mukaan syömiseen liittyy myös paljon muita uskomuksia. Niistä monet kumpuavat vuosikymmenten takaa. Ajattelemme esimerkiksi, että syöminen ja painonhallinta ovat tiukasti ihmisen itsensä säädeltävissä.

Mitä tiukemmat rajat, sitä todennäköisempää on epäonnistuminen.

Annamari Heikkilä, psykologi

– Ne, jotka ovat koko ajan oman purtensa puikoissa, ovat hyviä ihmisiä, Heikkilä kuvailee.

Kaikkein hankalinta nautiskelu tuntuu olevan nuorille naisille. Kyselyyn vastanneista 15–34 -vuotiaista naisista 55 prosenttia ilmoitti kokevansa syyllisyyttä arjen herkuttelusta. Ulkonäköpaineet ja painonhallinta mietityttävät nuoria naisia.

Liika rajoittaminen nakertaa elämänlaatua

Psykologi ja psykoterapeutti Annamari Heikkilä herättää miettimään, pitääkö elämää koko ajan hallita. Olisiko parempi elää hetkessä, nauttia elämästä tässä ja nyt? Syömisen suhteen liika kontrollointi vähentää helposti elämänlaatua.

En kieltäydy mistään, mutta minun ei tarvitse sallia itselleni kaikkea.

Annamari Heikkilä, psykologi

– Mitä tiukemmat rajat, mitä tiukempi dieetti, sitä todennäköisempää on epäonnistuminen

Ajattelemme usein myös, että kun syyllistämme itseämme jostakin nautinnosta, saamme vähennettyä sitä. Näin ei kuitenkaan tapahdu.

– Jos ajattelee, että "nyt mä otan itseäni niskasta kiinni", niin motivaatiotutkijana voin sanoa, että ihminen ei motivoidu pakosta, sanoo psykologi Annamari Heikkilä.

Kohtuus vie kohti hyvää elämää

Hyvä elämä koostuukin kohtuullisuudesta. Itselleen ja muille kannattaa antaa armoa ja joustaa tiukoista rajoituksista. Se parantaa mielialaa, helpottaa painonhallintaa ja kohentaa yleistä hyvinvointia. Heikkilä tarjoaa elämänohjeen:

– En kieltäydy mistään, mutta minun ei tarvitse sallia itselleni kaikkea.