Sadan lapsen jättieskari toi lapsille luksustilat Forssassa

Yli sadan lapsen jättiesikoulu Axelin eskari on aloittanut toimintansa tällä viikolla Forssan Kehräämöllä. Aikaisemmin hajallaan eri puolilla kaupunkia sijainneet eskarit on nyt kaikki koottu saman katon alle. Suuret tilat antavat aivan uudet puitteet nimenomaan esikoululaisten opettamiseen.

varhaiskasvatus
Aikuinen mies seisoo tyhjällä lattialla
Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen iloitsee siitäkin, että Axelin isossa salissa voi pomppia huoletta trampoliinilla.Eeva Hannula / Yle

Uusi Axelin eskari peruskorjattiin kesän aikana Forssan kehräämölle.

Tilaa riittää, sillä esikoululaisilla on pitkälle yli 500 neliömetriä. Eskari-ikäiset lapset eivät itse vielä huomaa sitä, että tilat on juuri heitä varten rakennettu, mutta vanhemmat ymmärtävät kyllä.

Trampoliini sai suurta kannatusta

Kirsi Laakso

– Lasten vanhemmat ovat olleet todella tyytyväisiä ja ovat sitä mieltä, että eskarissa on hienoa. Etenkin suuren salin trampoliini sai suurta kannatusta, kertoo päiväkodin johtaja Kirsi Laakso.

Suurissa tiloissa pääsee lasten kanssa toimimaan aivan eri tavalla kuin pienissä.

– Saamme jaettua lapsia mukavasti pienempiin ryhmiin. Lapset tutkivat asioita päivän teeman mukaan. Huoneet on rakennettu niin, että yhdessä huoneessa on matematiikkapainoitteisia juttuja, toisessa enemmän äidinkieltä, kolmannessa huoneessa tutkitaan ja siellä on uusi hieno smartboard-älytaulu. Meillä on myös iso ateljeehuone ateljeetarvikkeineen.

Yhdessä teemahuoneessa ollaan viikko kerrallaan

Laakso kertoo kuinka yksi lapsiryhmä on yhdessä huoneessa aina viikon kerrallaan. Viikon aikana hyödynnetään huoneen tuomia mahdollisuuksia.

–Ja kyllähän tämä miljöö antaa suuret mahdollisuudet käyttää muita kehräämöllä olevia asioita hyödyksi. Voimme käyttää kuvataidekoulua, museoita ja musiikkiopistoa. Ikkunasta on aivan ihanaa katsella alla virtaavaa Loimijokea. Visioimme heti miten voimme seurata vuodenaikojen vaihtelua joella, innostuu Kirsi Laakso.

Saamme hyötyjä koulutuksesta ja opiskelijat saavat mielekästä tutkimista

Jarmo Pynnönen

Rakennetun ympäristön Axelin lapset voivat hyödyntää lähialueita. Samassa kiinteistössä toimii HAMK:in yksikkö, jossa on kestävän kehityksen koulutusohjelma.

– Meillä alkaa nyt ennennäkemätön yhteistyö. Saamme hyötyjä koulutuksesta ja opiskelijat saavat mielekästä tutkimista, uskoo Forssan sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen.