Työttömyyden kasvu tuntuu Kuopion kassassa – työllisyysmäärärahat ylittyvät tänä vuonna 1,8 miljoonalla

Verotuloissa työllisten määrän väheneminen näkyy vasta viiveellä. Ensi vuodelle verotulojen ennakoidaan Kuopiossa jopa kasvavan.

Kuopio
Vuoronumerotauluja Satakunnan TE-toimiston seinällä
Kati Rantala / Yle

Työttömyystilanteen huononeminen maksaa Kuopion kaupungille miljoonia euroja.

Kaupungille kuuluvia, yli 300 ja 500 päivää työttömänä olleille maksettavia työmarkkinatuen kuntaosuuksia Kuopio on maksanut heinäkuun loppuun mennessä jo lähes 6,2 miljoonaa euroa. Maksun piirissä olevien henkilöiden määrä on kasvanut vuodenvaihteesta yli 150:llä.

Kaupungin työllistämispalvelujen päällikkö Pirjo Oksasen mukaan tämän vuoden budjetti tulee ylittymään maksujen vuoksi näillä näkymin noin 1,8 miljoonalla eurolla.

– Maksuosuuksissa kymmenen miljoonan euron raja menee tänä vuonna varmasti rikki. Ja ikävä kyllä näkymät vaikuttavat siltä, että tilanne ei ole ensi vuoden aikanakaan paranemassa, Oksanen harmittelee.

Keskimäärin kaupunki maksaa tukea muutamia satoja euroja kuukaudessa työtöntä kohden. Esimerkiksi kuluneen vuoden heinäkuussa sitä myönnettiin 447 euroa jokaiselle maksun piirissä olevalle henkilölle.

Eläköityminen on ollut maakunnalle eduksi

Kuopion työttömyysaste nousi viiteentoista prosenttiin, missä se on viimeksi ollut 13 vuotta sitten. Pohjois-Savon TE-keskuksen strategiapäällikkö Juha Kaipiaisen mukaan Kuopion työllisyystilanne on ollut pitkään jopa valtakunnallisesti poikkeuksellisen hyvä, mutta nyt laskusuhdanteen vaikutukset ovat alkaneet näkyä myös täällä.

– Pohjois-Savossa laskusuhdanteen työllisyysvaikutukset näkyivät ensimmäisenä Iisalmen ja Varkauden vientiteollisuudessa ja viimeisen vuoden aikana palveluissa ja kaupassa, mikä tuntuu nyt myös Kuopiossa.

Kaipiaisen mukaan vielä kymmeisen vuotta sitten pelätty eläköityminen on ollut Pohjois-Savon työllisyyden kannalta hyvä asia.

– Työpaikkoja on vapautunut, ja odotettua työvoimapulaa ei ole matalasuhdanteen vuoksi tullut.

Ensi vuoden budjetti uusiksi

Sekä Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen että talous- ja strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen arvioivat, että kehno työllisyyskehitys tulee ottaa uudella tavalla esille myös kaupungin ensi vuoden budjettia suunnitellessa. Verotuloissa työllisten määrän väheneminen näkyy Lätti-Hyvösen mukaan vasta viiveellä.

– Itse asiassa ensi vuodelle verotuloennustetta on jopa korotettu. Mutta tietenkin toivomme, että työllistämiseen saataisiin jatkossa enemmän resursseja. Nyt saatavilla olevissa luvuissa työllistämismäärärahojen leikkaaminen näkyy selvästi.

Helsingissä Suomen suurten kaupunkien johtajien tapaamisessa tiistaina ollut Paronen näkee, että huoli työttömyyskulujen kasvusta on yhteinen.

– Toki monilla muilla kaupungeilla lukemat ovat vielä synkempiä. Mutta olemme vieneet viestiä eri ministeriöihin tilanteesta ja onneksi yhteistyön henki tuntuu olevan hyvä.