1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pam: Aukioloaikojen vapauttaminen ei ole tuonut lisää työtunteja kaupan alalle

Uutta työtä voi syntyä muun muassa siivoukseen ja vartiointiin. Palvelualojen ammattiliitto nostaa esille muun muassa lastenhoitokysymykset.

Kampin K-market Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliitto Pamissa hallituksen esitykseen kaupan aukioloaikojen vapauttamisesta ei suhtauduta kovinkaan myönteisesti.

– Viimeksi aukioloa vapautettiin 2009, ja silloin vapautusta perusteltiin työn lisääntymisellä. Työtunnit eivät ole kuitenkaan lisääntyneet, huomauttaa Palvelualojen ammattilitto Pamin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi.

Esitys tuli Kuntsin mukaan hiukan yllättäen, vaikka hallitusohjelmassa mainitaan, että aukioloaikoja vapautetaan. Hän painottaa, että työ keskittyy kaupan alalla suuriin yksikköihin ja vähentyy pienistä myymälöistä.

– Osa-aikaisten työntekijöiden määrä päivittäistavarakaupassa kasvaa. Kokoaikatyötä ei ole tullut lisää, vaikka silloin paljon lupailtiin, Kuntsi viittaa vuoden 2009 muutoksiin.

Jos liikeaikalaki kumotaan ja suuret kaupat laajentaisivat aukioloaikojaan, se tarkoittaisi uutta työtä siivoukseen, kiinteistönhuoltoon, kuljetukseen, vartiointiin, vaikkei myynti lisääntyisikään, Kuntsi huomauttaa.

– Poliitikkojen tehtävä on miettiä, miten julkiset palvelut vastaavat muutoksiin, Kuntsi vaatii.

Hänen mukaansa esimerkiksi pienten lasten hoitoon liittyvät ongelmat ovat nyt kaupan alan työntekijöiden kohdalla "toisessa mittakaavassa kuin 10 vuotta sitten". Hän viittaa Pamin jäsenkyselyihin, joita tehdään tasaisin väliajoin.