Menestysmusikaali Billy Elliotin pääosakolmikko: Baletti ei ole vain tyttöjen juttu

Maailmalla suurmenestykseksi nousseen Billy Elliot -musikaalin maailmanvalloitus jatkuu, kun musikaali saa Suomen ensi-iltansa ylihuomenna torstaina Helsingin Kaupunginteatterissa. Elton Johnin säveltämän ja Lee Hallin käsikirjoittaman musikaalin pääroolissa nähdään poikkeuksellisesti kolme nuorta näyttelijänalkua.

Kotimaa
kolme poikaa istuu rappusilla
Billy Elliotin roolissa vuorottelevat Lassi Hirvonen, Amos Brotherus ja Henrik Björklund. Yle

Tanssia, laulua, vuorosanojen opettelua, venyttelyä ja kunnon kohottamista. Tätä kaikkea on kuulunut treeniohjelman muodossa kolmen yläastetta käyvän nuoren miehen Lassi Hirvosen, Henrik Björklundin ja Amos Brotheruksen kesään.

– Kyllä kesälomaakin on ihan hyvin ehtinyt pitämään, vakuuttaa Björklund, yksi Billy Elliot -musikaalin pääosan esittäjistä.

Björklund, Hirvonen ja Brotherus vuorottelevat Billyn roolissa. Musikaali on valloittanut yleisöt ympäri maailmaa jo kymmenen vuoden ajan ja nyt on Suomen vuoro, kun Helsingin Kaupunginteatteri tuo musikaalin Linnanmäen Peacockin näyttämölle. Ensi-ilta on ylihuomenna torstaina.

– On paineita kyllä. Mut uskon, että kyllä se menee ihan hyvin, kuvailee heti torstain ensi-illassa lavalle nouseva Lassi Hirvonen tunnelmiaan.

Kyseessä ei ole ulkomailla esitettyjen musikaaliversioiden kopio. Suomen esitys on täysin kotimainen versio, joka on rakennettu alusta asti koregrafiaa ja visuaalista ilmettä myöden. Toki Billyä esittävä kolmikko on nähnyt vuonna 2000 valmistuneen samannimisen elokuvan. Lisäksi Björklund ja Brotherus kävivät jopa Lontoon West Endissä katsomassa vuodesta 2005 asti pyörineen musikaalin.

– Ei me verrata sitä muiden maiden esityksiin. Se on tosi vaikeaa. Kävimme Henkan kanssa Lontoossa katsomassa sen, mutta ei sitä voi katsoa sillä silmällä, et nyt munkin pitäis tehdä toi noin. Se häiritsis, jos sitä alkaisi verrata, sanoo Brotherus.

"Tää on ollut samaan aikaan vaativaa, mutta kivaa"

Samannimiseen elokuvaan perustuva Billy Elliot on kertomus 1980-luvun koillisenglantilaisen kaivoskaupungin äidittömästä Billystä, joka taistelee oman unelmansa puolesta vaihtamalla nyrkkeilyharjoitukset isältänsä salaa balettitunneiksi. Monenlaisilla tanssitunneilla vapaa-ajallaan käyvät pääosanesittäjät myöntävät, että heidän on vaikea ymmärtää aikaa, jolloin pojat eivät saaneet tanssia - ainakaan balettia.

– On se vähän vaikea ajatella, että ei voisi jotain tehdä tai tanssia, jos haluu. Mutta hyvä et enää ei oo niin, miettii Brotherus.

– Balettia ajatellaan tyttöjen lajina, mut ei se mun mielestä oo ollenkaan. Että kaikki saa harrastaa mitä ne haluaa, toteaa Björklund.

Vaikka koko kolmikko on harrastanut useamman vuoden erilaisia tanssilajeja katutanssista nykytanssiin ja Brotherus on lisäksi laulanut sekä näytellyt aiemmin, oli monipuolisen musikaaliroolin opettelu vaativaa.

– Vuorosanojen opettelu oli vaikeaa ja tietenkin baletti. Se oli meille kaikille uusi tanssilaji, jossa asennot on vaikeita, kertoo Lassi Hirvonen.

– Tää on ollut samaan aikaan vaativaa, mutta kivaa, tiivistää Amos Brotherus musikaalin esityksiin valmistautumisen.

Mutta millainen musikaali on Suomen Billy Elliot nimiroolissa nähtävän trion mielestä?

– Monipuolinen, hauska, tunteikas. Must tuntuu et tää on semmonen tarina, et se sopii monille ja voi olla vertauskuva tosi monen elämään, jossa ne on joutunu johonkin hankaluuksiin, Brotherus luettelee.