1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisit perään pommiin nukkumisesta – harva jättää kutsunnat väliin

Kutsuntoihin osallistuvat ovat melko tunnollista porukkaa. Silloin tällöin tulee kuitenkin tapauksia, jossa poissaolevan nuorukaisen jäljille on lähdettävä poliisivoimin.

Kotimaan uutiset
Nuoria istuu pöytien ääressä Niinisalon varuskunnan kutsunnoissa
Niinisalossa Kankaanpään kutsuntoihin osallistui 77 nuorta.Kati Rantala / Yle

Kutsunnat odottavat jokaista 18 vuotta täyttävää nuorta miestä. Tilannetta odotetaan ja jopa jännitetään etukäteen. Kun sitten kutsunta-aamuna huomaakin, ettei herätyskello toiminut, saattaa siitä seurata puhelu poliisilta.

– Aina joku nuorimies ei ilmesty kutsuntoihin, koska on nukkunut pommiin tai unohtanut koko tilaisuuden. Meillä on kutsunnoissa poliisiviranomainen paikalla ja hän yrittää ensin tavoitella puuttuvaa kaveria kutsuntapäivän aikana, kertoo Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Sami Iso-Lauri.

Pahimmassa tapauksessa rapsahtaa sakot

Jos nuorukaista ei onnistuta tavoittamaan ja saamaan syksyn muihin kutsuntatilaisuuksiin, voidaan hänet etsintäkuuluttaa.

– Jos poissaolo johtuu täydellisestä piittaamattomuudesta, viime kädessä voidaan määrätä sakkorangaistus, Iso-Lauri toteaa.

Parhaillaan käynnissä oleviin kutsuntoihin osallistuu koko maassa 31 400 tänä vuonna 18 vuotta täyttävää nuorta miestä. Lounais-Suomessa kutsunnat odottavat vajaata 5 000 nuorta miestä. Kutsunnoissa määritetään asevelvollisten palveluskelpoisuus ja päätetään, missä he asepalveluksensa suorittavat.

Lue seuraavaksi