Kultahammas menettää suussa arvonsa – Nykyisin trendinä luonnollisen valkoiset hampaat

Hymyn taakse kätkeytynyt kultahammas on historiaa, sillä nyt halutaan luonnollisen valkoiset hampaat.

ilmiöt
Kultahammas
KultahammasDevy Nagalingam / Yle

Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten hymynpilkahduksen takaa saattoi huomata kultahampaan. Minne kultahampaat ovat hävinneet?

– Aika ajoi ohitse keltaisista kultahampaista, lisäksi kulta on nyt kallista, Turun yliopiston hammasprotetiikan professori Timo Närhi kertoo.

Kullan kimallus suussa saattoi olla egoilua.

– Hymyillessä kultahammas vilahti suussa, ehkä se kertoi vauraudesta. Nykyään hampaiden halutaan olevan luonnolliset ja valkoiset.

Perinnöksi hammaskultaa?

Vaikka hammasrivistö valkoisena hohtaisikin, voi suusta silti löytyä kultaa.

– Kulta on suuhun hyvin soveltuva materiaali. Se on toiminut vuosikymmeniä. Kullan tilalle on tullut toki paljon edullisempia materiaaleja, mutta edelleenkin kultaa käytetään kruunuissa, jalometalliseoksissa. Kultaa voi olla suussa, vaikka sitä ei ulkoa päin näkisikään, Närhi kertoo.

Hymyillessä kultahammas vilahti suussa, ehkä se kertoi vauraudesta.

Timo Närhi

Kultahammas on tosiasiassa se sama oma hammas, mutta pinnoitettuna kullalla. Kannattaako kultahammasta jättää perinnöksi?

– Romukultaahan se on, uskon, että sormuksellakin on enemmän arvoa kuin hammaskullalla. Toki jos kultahammas poistetaan, niin se voidaan antaa potilaalle. Rahallinen arvo on vain hyvin pieni.

Kajaanilaiseen kultasepänliikkeeseen hammaskultaa tulee harvoin. Yrittäjä Juha Riihijärvi kertoo hankinta-arvon vaihtelevan kultakuoren painon mukaan.

– Yleensä paino on noin pari grammaa. Näissä tapauksissa arvoksi on tullut 700–800 euroa, Riihijärvi kertoo.

Riihijärven mukaan hammaskullassa on seosaineita, joten arvo vaihtelee.

Kultahampaista hammaskoruihin

Esteettiset ja kosmeettiset hammastrendit muuttuivat 60–80-lukujen jälkeen niin, ettei kultahampaita enää otettukaan. Silti kultaa ja timantteja lisäiltiin suuhun – ainakin vähän.

– Pienet sydämet ja muut hammaskorut olivat yleisiä 90-luvulla, nyt niitäkään ei enää oteta. Halutaan kaunis valkoinen hammasrivistö, hammasprotetiikan professori Timo Närhi toteaa.

– Ani harvoin saa enää kuulla, että joku vielä haluaisi keltaisen kultahampaan.

Korjaus 26.8. klo 8.41: Kultahampaan hankintahinta voi olla 700–800 euroa, poistetun parin gramman painoisen hampaan myyntihinta on noin 60 euroa.

Otsikko muutettu: Entisaikojen trendi voi tuoda satasien tilin – "Näissä tapauksissa arvoksi on tullut 700–800 euroa" vaihdettu muotoon Kultahammas menettää suussa arvonsa – Nykyisin trendinä luonnollisen valkoiset hampaat

Alaotsikosta poistettu lause "Suusta löytyvä parin gramman kultahammas voi olla satojen eurojen arvoinen".

Faktalaatikkoon korjattu kohtaa "Hampaan kultakuoresta saa rahaa riippuen sen painosta", että kultakuori voi olla noin 60 euron arvoinen.

Tekstiin lisätty kohtaan "Yrittäjä Juha Riihijärvi kertoo hankinta-arvon vaihtelevan kultakuoren painon mukaan" sana hankinta-arvo.

Poistettu lainaus "Näissä tapauksissa arvoksi on tullut 700–800 euroa".