Laurilat kisaavat MM-mitaleista ja Jalaksen parhaan urheilijan tittelistä

Keskinäinen kamppailu vie eteenpäin Laurilan sisaruksia Jussia ja Susannaa. Viikon vaihteessa käydyistä pyöräsuunnistuksen MM-kisoista molemmat nappasivat kaksi mitalia.

urheilu
Jussi Laurila kilpailee pyöräsuunnistuksen MM-kisoissa Tsekissä.
Timo Mikkola, Suomen Suunnistusliitto

Viikon vaihteessa Tšekissä käydyt pyöräsuunnistuksen MM-kisat olivat menestys Laurilan sisaruksille: Jussi voitti hopeaa pitkällä matkalla ja viestissä pronssia, Susanna voitti hopeaa sprinttikilpailussa ja viestissä kultaa. Sisarusten keskinäisessä kamppailussa Susanna vei niukasti voiton viestikullan ansiosta.

– Se oli kyllä todella hyvin ajettu. Susanna pääsi ankkurina pienellä erolla metsään ja kasvatti eroa, Jussi kehuu.

Hänen mukaansa sisaruksilla on aina pieni kisa siitä, kumpi pärjää paremmin. Havitelluin titteli on "Jalasjärven Jalaksen paras urheilija".

– Se on kova titteli ja siinä kisassa on kolmantena mukana kävelijä Jarkko Kinnunen.

Treeniapua Laurilat eivät toisiltaan saa, sillä Jussi asuu Jyväskylässä ja Susanna Mäntsälässä.

– Olen löytänyt treenikavereita maastopyöräilijöistä. Se aina lisää motivaatiota, kun pääsee välillä porukassa lenkille, Jussi Laurila kertoo.

Susanna Laurila kilpailee pyöräsuunnistuksen MM-kisoissa Tsekissä.
Susanna Laurila voitti MM-hopeaa sprinttikisassa.Mika Ilomäki, Suomen suunnistusliitto

Pyöräsuunnistuksessa perinteinen suunnistustaito yhdistyy vauhtiin. Ratoja voidaan rakentaa joko metsään tai täysin urbaaniin kaupunkiympäristöön. Tänä vuonna MM-kisamaastot eivät päästäneet pyöräsuunnistajia helpolla.

– Maalipaikka oli Liberecin hiihtostadionilla, mutta lähtöpaikka oli vähän sivummassa metsässä. Maasto oli todella haastava sekä fyysisesti että suunnistusteknisesti, yli 100 metriä korkeita mäkiä ja notkoja, niiden ylityksiä ja poikkiajoja, Jussi Laurila kuvailee.

Pyöräsuunnistus on verrattain nuori laji. Lajin ensimmäiset SM-kisat järjestettiin 1990-luvulla ja kansainväliset kilpailut alkoivat yleistyä 2000-luvun alussa. Toistaiseksi Laurilat ovat saaneet tyytyä kisaamaan vain MM-mitaleista, sillä olympialaisten ohjelmaan suunnistuslajit eivät kuulu.

– Lähimpänä on ehkä hiihtosuunnistus, sillä talviolympialaisissa on enemmän tilaa uusille lajeille kuin kesäolympialaisissa, Jussi Laurila miettii.

Jussi Laurilaa haastatteli Elina Kinos.