Nuoret saavat vielä odottaa matalan kynnyksen neuvontapistettä – Helsingin Ohjaamo aloittaa ilman toimitiloja

Alle 30-vuotiaiden nuorten palvelut yhden katon alle kokoava Ohjaamo joutuu aloittamaan Helsingissä ilman toimitiloja. Monialainen henkilökunta lupaa kuitenkin liikkua nuorten perässä vaikka kirjastoon tai kahvilaan.

Kotimaa
ihmisiä Vantaan ohjaamon tiloissa
Tikkurilassa toimiva Ohjaamo avasi ovensa kesäkuussaAntti Kolppo / Yle

Onko kysyttävää koulutuksesta, työllistymisestä, vapaa-ajasta, sosiaalisista suhteista tai vaikkapa terveyteen liittyvistä asioista? Ohjaamo Helsinki kokoaa nämä 15–29-vuotiaille nuorille tarkoitetut palvelut yhteen, jotta oikean suunnan löytäminen olisi mahdollisimman helppoa. Tavoitteena on, että neuvontapisteeseen voisi pistäytyä sisään heti, kun jokin asia askarruttaa.

Toistaiseksi matalan kynnyksen neuvontapalvelulta kuitenkin puuttuu kynnys kokonaan. Tilojen remontointi Fredrikinkadulle Kamppiin on kesken.

– Asiakkaita pystymme kuitenkin tapaamaan ensi viikosta lähtien toimistotiloissa tai sitten missä asiakas haluaa, vaikka kirjastossa tai nuorisotalolla tai vaikka kahvilassa, jos siltä tuntuu, että nuoren on siellä helpompi tavata, lupaa Ohjaamo Helsingin projektipäällikkö Sirkku Reponen.

Ohjaamon monialainen tiimi on aloittanut työnsä elokuun alussa ja asiakastapaamiset käynnistyvät vähitellen tällä viikolla.

Neuvojat tavoittaa helpoimmin somessa

Rahoitus Helsingin Ohjaamolle varmistui jo maaliskuussa, mutta päätös tilojen vuokraamisesta sekä sopivan remonttiurakoitsijan kilpailuttaminen vei odotettua pidemmän ajan.

– Sitten vielä kesä sattui harmillisesti tähän väliin, niin aloitus on viivästynyt, mutta nyt näyttää ihan hyvältä, että edes osa tiloista saadaan käyttöön ensi viikolla. Matalan kynnyksen paikka katutasoon Kamppiin aukeaa kuitenkin vasta marras–joulukuussa, Reponen toteaa.

Toistaiseksi yhteyden henkilökuntaan saa facebookissa tai puhelimitse.

– Nuoret eivät vielä ruuhkaksi asti ole meitä löytäneet. Yritämme kovasti verkostoa infota, että he osaisivat ohjata tänne nuoria, jotka voisivat hyötyä monialaisesta avusta, Reponen kertoo.

– Meidän palvelumme on tarkoitettu ihan kaikille nuorille, jos jokin asia vain askarrututtaa. Sen eri tarvitse olla viranomaisen mielestä suuri ongelma, mutta jos jokin nuorta itseään mietityttää, hän voi tulla juttelemaan ja mietimme yhdessä, mitä asialle voidaan tehdä, hän vielä vakuuttaa.