"Jussi Niinistö halusi jees-miehen"​ – ​Kansliapäällikön vaihto hämmästyttää puolustushallintoa

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps​.​) aikomus vaihtaa kansliapäällikköä ärsyttää niin sotilaita kuin hallituskumppani kokoomustakin.

politiikka
Arto Räty ja Jussi Niinistö
Kenraaliluutnantti Arto Räty ja puolustusministeri Jussi NiinistöYle

Jussi Niinistö on vaihtamassa korkeimman virkamiehensä, kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Arto Rädyn, ensimmäisen kerran itsenäisen Suomen historiassa ei-kadettiupseeriin, resurssipoliittisen osaston päällikköön, insinööritaustaiseen Jukka Juustiin. ​

Toisin kuin Räty, Juusti ei ole käynyt kadettikoulua vaan on saanut erikoisupseerikoulutuksen. ​Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Räty on hoitanut tehtävää jo yhden viisivuotiskauden ja olisi ollut valmis jatkamaan vielä toisen kauden, mutta puolustusministerin vaihtuminen muutti tilanteen.

Niinistön päätös on hämmästyttänyt, jopa ärsyttänyt, paitsi puolustushallinnon sisällä myös erityisesti hallituskumppani kokoomusta, joka olisi toivonut Rädyn jatkoa.

Niinistö itse ei tiistaina suostunut kommentoimaan aikeitaan millään tavalla Yle ​Uutisille. Hän perusteli vaikenemistaan sillä, että asia on vielä keskeneräinen.

​Niinistöllä ja Rädyllä linjaerimielisyyksiä​

Puolustushallintoa lähellä olevien lähteiden mukaan Räty olisi kokemuksensa, sotilastaustansa ja kansainvälisten yhteyksiensä puolesta ollut ehdottomasti pätevin jatkamaan tehtävässä myös toisen kauden. Juustinkaan muodollista pätevyyttä ei kiistetä. Kriitikoiden mielestä nyt ollaan valitsemassa "toiseksi paras ehdokas".

Asiantuntijoiden mukaan esitte​lymuistio, jossa Juusti todistetaan ​pätevämmäksi tehtävään kuin Räty​,​ voisi olla yksi maailmankirjallisuuden merkkiteoksia.

Kansliapäällikön vaihtamisen taustalla on Yle ​U​utisten saamien tietojen mukaan Niinistön ja Rätyn henkilökohtaiset erimielisyydet.

Räty tunnetaan suoraviivaise​na​ ja -sanaisena upseerina, joka on rohjennut ilmaista eriävän mielipiteensä myös esimiehilleen.

"Niinistö valitsi nyt jees-miehen", eräs puolustushallintoa lähellä oleva korkea tietolähde arvioi.

Räty on modernia, kansainvälistä yhteistyötä ja Nato-kumppanuutta painottava ammattisotilas, kun taas Niinistö edustaa perinteisempää ns. sarkatakkilinjaa. Hän haikailee maamiinojen perään ja painottaa reserviläisarmeijan merkitystä jopa vahvistamista ja pohtii, josko joitakin jo kertaalleen lakkautettujen varuskuntia voitaisiin avata uudelleen.

Puolustushallinnossa on pantu merkille, että huolimatta kovasta innostaan puolustusministerin paikalle, Niinistöllä on ollut selviä vaikeuksia suhtautumisessaan kenraalikuntaan tai sen asiantuntemuksen arvostamiseen.

"Niinistö on auktoriteettiongelmainen", eräs pettynyt lähde kärjistää.

Yle ​Uutisten tietojen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo ovat koettaneet vedota Niinistöön Rädyn jatkon puolesta, mutta vaikutus on tiettävästi ollut täysin päinvastainen.

Nimitys on tarkoitus tuoda valtioneuvoston käsittelyyn jo tällä viikolla. Kokoomukselle jää korkeintaan protestoinnin mahdollisuus ja Rädylle kantelumahdollisuus.