Kotikokkien joukossa on jo gourmet-kokkeja

Suomalaisten kotikokkien taitotaso vaihtelee paljon. Kokkikurssien suunnittelijalle tilanne on haastava, kun yksi on aloittelija ja toinen loihtii jo gourmet-tason annoksia.

ilmiöt
Marttojen neuboja huuhtelee suolia
Erikoisneuvoja Pia Niemonen huuhtelee suolia makkarakurssilaisille.Minna Rosvall / Yle

Varsinais-Suomen Marttojen erikoisneuvoja Pia Niemosen syksyn ruokakurssit ovat alkaneet ja yhdellä harjoitellaan makkaroiden tekoa. Niemonen osaa jo valmistautua kiperiinkin kysymyksiin. Hän on huomannut, että ruokabuumi on innostanut ihmisiä ja kehittänyt monen kotikokin taitoja.

– On hyvin taitavia ja on sellaisia, jotka vasta aloittelevat. Jotkut ovat jääneet eläkkeelle ja käyneet siihen asti työpaikkalounailla, joten heille pitää opettaa makaronilaatikon tekoa. Kolmen tunnin kurssilta pitäisi löytyä jokaiselle jotakin, Niemonen sanoo.

Hän on huomannut, että suomalaiset kokkaavat varsinkin viikonloppuisin. Arkisin perheissä ruuan tekee se, joka ehtii.

– Viikonloppuisin laitetaan ruokaa ajan kanssa ja kokeillaan uutta. Tänä kesänä trendinä ovat olleet muun muassa grillatut hedelmät. Granaattiomenan siemeniä ripotellaan makuja tuomaan, kertoo Niemonen.

Television ruokaohjelmien reseptejä kannattaa tutkia tarkasti

Ruoka-ohjelmien laaja kirjo näkyy kursseilla. Yksi Niemosen kurssilaisista kertoo laskeneensa, ettäpäivän aikana televisiosta tuli 24 ruoka-ohjelmaa. Ohjeet ovat kuitenkin joskus erilaisia kuin suomalaisohjeet, sillä raaka-aineet ovat outoja.

Kolmen tunnin kurssilta pitäisi löytyä jokaiselle jotakin.

Pia Niemonen

– Ohjelmat tuovat vinkkejä ruokatalouteen. Me pyrimme tekemään kotimaista ja lähiruokaa. Ohjeissa saatetaan käyttää jauhoja, joissa on leivinjauheet ja soodat mukana, neuvoo Niemonen.

Niemonen muistuttaa, että Yhdysvalloissa myydään kakkujauhoja valmiina. Niihin ei tarvitse lisätä kuin esimerkiksi kerma tai kananmuna.

Katuruokamestari-kisan reseptit yllättivät yksinkertaisuudellaan

Erikoisneuvoja Pia Niemonen odottaa innokkaasti keskiviikkoista Katuruokamestari–kisaa.

Odotan maukasta ja syksyisen oloista tunnelmaa.

Pia Niemonen

Pop up -ravintolat ja katuruoka ovat nousevia trendejä. Hän pitää kisan reseptejä mielenkiintoisina, mutta osittain perinteisinä. Hän olisi odottanut, että mukana olisi ollut enemmän trendijuttuja.

– Muistaakseni missään reseptissä ei ollut grillattua melonia tai ananasta. Odotan maukasta ja syksyisen oloista tunnelmaa. Kokkaajilla varmaan kiirettä pitää. Ehkä esillepanossa tulee jotain, mitä ei ole kirjattu etukäteen reseptiin, pohtii Niemonen.