1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen sopii marketeille – lähikauppoja liipaisimelle

Suurten päivittäistavarakauppojen mielestä vapaa aukiolo auttaisi kilpailussa verkkokaupan kanssa ja laittaisi kaikki kaupat samalle viivalle. Pieniä lähikauppoja ylläpitävä Suomen Lähikauppa Oy pelkää palvelujen heikkenevän.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pitää esitystä kaikkien kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta tervetulleena.  Pekkalan mukaan kilpailua ei edistetä sääntelyllä.

– On hyvä asia, jos aukioloajat voidaan vapauttaa. Jokainen varmasti pystyy etsimään sellaiset konseptit, joilla ne sitten toimivat.

Myös päivittäistavarakaupan jättiläiset SOK ja Kesko iloitsevat hallituksen esityksestä. Sääntöjen purkaminen sopii niille erinomaisesti. SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine pitää aukioloaikojen vapauttamista hyvänä nimenomaan asiakkaan näkökulmasta.

– Minusta se vastaa hyvin tämän ajan haasteeseen, jos mietitään kuluttajan vapautta valita.

Laineen mukaan olennaista on, että kaikki kilpailevat samalta pohjalta ja kuluttaja pääse valitsemaan.

– Minusta on tärkeää, että perinteisellä kaupalla on nykyistä paremmat mahdollisuudet vastata verkkokaupan haasteisiin.

Keskon johtaja Lauri Peltola on samoilla linjoilla. Hän korostaa, että Keskon itsenäiset kauppiaat tietävät parhaiten milloin kauppa kannattaa pitää auki, koska paikallisia eroja on paljon. Peltolan mukaan nykyinen lainsäädäntö eriarvoistaa kauppoja.

– On ollut tilanteita, että yhdessä pitäjässä kauppa on saanut olla pyhänä auki poikkeusluvalla ja naapuripitäjässä ei.

SOK ja Kesko eivät halua vielä arvioida, kuinka mahdollinen lakimuutos vaikuttaisi Prismojen ja Citymarkettien aukioloihin.

Lähikaupat tiukille

Siwoja ylläpitävän Suomen lähikauppa Oy:n toimitusjohtaja Ralf Holmlund näkee ehdotuksessa ongelmia. Hänen mukaansa nyt ei ole oikea aika lakimuutokseen.

– On mahdollista, että pienillä paikkakunnilla jouduttaisiin sulkemaan lähikauppoja. Se vaikuttaisi työllisyyteen.

Holmlund muistuttaa, että lähikaupat ovat tärkeitä esimerkiksi vanhuksille, joilla ei ole autoa.