Kahdeksan poliisia tuomittiin murhasta Etelä-Afrikassa – pidättettyä raahattiin auton perässä ja pahoinpideltiin

Mosambikilainen taksinkuljettaja kuoli poliisin huostassa 1,5 vuotta sitten. Poliisi pidätti miehen, kun tämä oli pysäköinyt väärälle puolelle tietä.

Ulkomaat
kahdeksan miestä syytettyjen penkillä oikeussalissa
Kahdeksan poliisia oikeudessa 8. maaliskuuta 2013 syytettynä mosambikilaisen taksinkuljettaja Mido Macian murhasta.SAPA / EPA

Etelä-Afrikassa kahdeksan poliisia on tuomittu mosambikilaisen taksinkuljettajan murhasta. Tapaus on herättänyt keskustelua poliisin raaoista otteista, jotka ovat harvoin johtaneet tuomioihin.

Daveytonissa tapahtunut 27-vuotiaan mosambikilaisen julma kohtelu tallentui kuitenkin videolle. Ohikulkijan ottamalla videolla näkyy, miten poliisi kiinnittää miehen kovaotteisesti käsiraudoilla poliisin pakettiauton perään ja häntä raahataan auton perässä satoja metrejä.

Muutamia tunteja myöhemmin mies löytyi kuolleena sellistään.

"Laiton pidätys vähäisestä rikkeestä"

Tuomari Bert Bam tuomitsi kaikki videolla näkyneet poliisit murhasta.

Hän hylkäsi näiden väitteet, joiden mukaan mosambikilaismies olisi vastustanut pidätystä ja hyökännyt poliisia vastaan. Poliisiauton kuljettaja myös väitti ajaneensa karkuun vihaista väkijoukkoa tietämättä, että pidätetty raahautui perässä.

Tuomari sen sijaan yhtyi syyttäjän väitteeseen, että poliisi yritti antaa uhrille opetuksen, koska tämä oli kironnut häntä pidättäneelle poliisille.

Mosambikilaisen kerrotaan kiihtyneen, kun poliisi takavarikoi hänen lupansa ja autonsa. Silloin poliisi päätti pidättää hänet.

Bam toteaa, että mies pidätettiin laittomasti vähäisestä liikennerikkeestä ja hänellä oli siksi oikeus vastustaa pidätystä.

Tuomarin mukaan kuolinsyyntutkijan raportti osoittaa, että miestä vielä pahoinpideltiin myöhemmin sellissä. Hänellä oli muun muassa laajoja päävammoja sekä ruhjeita ja repeämiä.

Tuomittujen rangaistus ilmoitetaan syyskuussa. Heitä voi uhata vähintään 15 vuoden vankeustuomio.

Myös presidentti tuomitsi

Mosambikilaisen kuoleman aikoihin helmikuussa 2013 myös presidentti Jacob Zuma tuomitsi poliisiväkivallan. Hän sanoi videolla näkynyttä kohtausta järkyttäväksi ja mahdottomaksi hyväksyä sekä totesi, ettei ketään pitäisi kohdella näin.

Etelä-Afrikan poliisia on syytetty usein raakuudesta, mutta tuomioita on langetettu harvoin.

Vuonna 2011 tallentui kameralle tapaus, jossa poliisi pahoinpiteli ja ampui aseistamatonta mielenosoittajaa, mutta kaikki seitsemän syytettyä vapautettiin todistajien peruttua lausuntonsa.

Runsaasti julkisuutta sai elokuussa 2014 tapaus, jossa poliisi ampui 34 lakkoilevaa kaivosmiestä Marikanan kaivoksella. Tutkimuskomitea tuomitsi poliisin toiminnan, mutta ketään ei ole toistaiseksi tuomittu.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset