Sisäministeri Petteri Orpo: Rajatarkastusten palauttamista ei vielä valmistella, suunnitelmat kuitenkin valmiina

Sisäministerin mukaan Schengen-alueelle tulee yhä enemmän ihmisiä ilman minkäänlaista rekisteröintiä. Suomi ei vielä valmistele rajatarkastusten palauttamista. Suunnitelmat ovat kuitenkin valmiina, jos tilanne kärjistyy lisää.

Ulkomaat
Sisäministeri Petteri Orpo.
Sisäministeri Petteri Orpo turvapaikanhakijoiden määrän kasvua koskevassa tiedotustilaisuudessa 20. elokuuta, Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Etelä-Euroopan ja Länsi-Balkanin maiden kautta Euroopan unioniin tulee yhä enemmän turvapaikanhakijoita, joita ei rekisteröidä mitenkään EU:n ulkorajoilla.

– Siellä ei pystytä enää hallitsemaan niitä määriä, jotka EU:n ulkorajan ylittää. Ihmiset jatkavat matkaa ja saattaa olla, että heidän annetaankin jatkaa matkaa, jolloin he eivät rekisteröidy missään, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Suomi käsittelee näiden henkilöiden turvapaikkahakemukset, kun he saapuvat Suomeen. Euroopan unionin Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensiksi saapuu. Jos henkilö ei ole rekisteröitynyt missään EU-maassa ennen Suomeen saapumistaan, turvapaikkahakemuksen käsitteleminen jää kuitenkin useimmiten Suomen vastuulle.

Eurooppaan tulijoiden identifioinnit ja rajatarkastukset on saatava kuntoon. Muuten tämä tilanne lähtee käsistä.

Petteri Orpo

Schengenin kestävyyttä koetellaan                                              

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö asetti maanantaina puheessaan Suomen diplomaattikunnalle kyseenalaiseksi Schengen-järjestelmän kestävyyden, jos nykyinen tilanne jatkuu.

Euroopasta on kuultu puheenvuoroja jopa rajatarkastusten väliaikaisesta palauttamisesta Schengenin alueen sisällä.

Sisäministeri Petteri Orpo jakaa presidentin huolen. Hänen mukaansa Suomella on suunnitelmat valmiina rajatarkastusten palauttamiseksi. Niitä ei kuitenkaan vielä valmistella.

– Schengen-sääntöjen mukaan rajatarkastukset voidaan palauttaa erityisen kriisin aikana. Tämä ei vielä täytä niin suuren kriisin tunnusmerkkejä, sisäministeri Orpo sanoo.

Suomi vaatii EU:lta toimia

Orpon mukaan Suomi vaatii painokkaasti EU:ta panostamaan unionin ulkorajan valvontaan.

– Eurooppaan tulijoiden identifioinnit ja rajatarkastukset on saatava kuntoon muuten tämä tilanne lähtee käsistä, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.

Orpon mukaan tilanteeseen on saatava parannusta päivissä tai viimeistään seuraavien viikkojen aikana.