1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori aukioloaikojen vapauttamisesta: Voittajia olisivat ketjuliikkeet ja isot marketit

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Pekka Mattila uskoo, että myös tiheiden asutuskeskusten pienet päivittäistavaraliikkeet hyötyisivät hallituksen ehdotuksesta vapauttaa kauppojen aukioloajat, mutta kovilla voisivat olla etenkin kasvukeskusten ulkopuolella toimivat pienehköt erikoiskaupan liikkeet. Mattilan mielestä käytännön vaikutuksista on puhuttu liian vähän.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Professori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta arvioi, että kaupan aukioloajan vapauttaminen sataisi ketjuliikkeiden, isojen markettien ja tiheillä asutusalueilla olevien, ketjuihin kuuluvien pienempien myymälöiden laariin.

– Voittajia olisivat todennäköisesti liikenteen solmukohdissa ja isoimmissa kaupunkikeskustoissa olevat suhteellisen isot yksiköt, jotka pystyvät saamaan myytävän määrän ja valikoiman kautta toiminnan kannattavaksi myös sellaisina aikoina, jolloin työvoimakustannus on suurempi tai asiakasvirta vähemmän vahva kuin normaaleina huippuaikoina, hän sanoo.

Erityisesti markkinointiin perehtynyt Mattila huomauttaa, että aukioloaikojen vapauttamisen yhteydessä pitäisi hyväksyä, että ostaminen ei kokonaisuutena välttämättä lainkaan lisääntyisi vaan vain jakautuisi useammalle tunnille ja päivälle.

Hän uskoo, että toisen todennäköisen voittajaryhmän muodostaisivat tiheiden asumiskeskusten pienet päivittäistavaraliikkeet, jotka voisivat hyödyntää sitä, että yhteiskunta olisi toiminnassa 24/7.

– Tässä kohtaa törmätään sitten nopeasti siihen, että jos samaan aikaan ei vapauteta vastaavasti esimerkiksi alkoholin myyntiä, niin se ei välttämättä olekaan pienen yksikön näkökulmasta enää järkevä aukioloaika.

Mattilan mukaan kauppojen aukioloaikojen vapauttamisella olisi myös häviäjiä. Hän miettii, miten pikkuliikkeet voisivat vastata esimerkiksi samassa kauppakeskuksessa sijaitsevien isojen kauppojen laajentuviin aukioloaikoihin.

– Ottamatta kantaa siihen, onko tällainen vapaa markkinatalous ja pudotuspeli reilumpi ja kuluttajan kannalta edullisempi vai ei, niin pienehköt erikoiskaupan liikkeet – etenkin ne jotka toimivat kasvukeskusten ulkopuolella – olisivat todennäköisesti vielä ahtaammalla. Niillä on jo ennestään vähemmän asiakaskuntaa alueella eikä niiden ehkä olisi mahdollista pitää liikettä auki kannattavuussyistä. Tällöin heiltä menisi ohi aktiivisia myyntitunteja ja jos myynti tuntia ja neliötä kohden laskisi, voisi se ajaa ne vielä heikomman kannattavuuden tilaan.

Näkyisi vaihtelevasti – samalla ketjulla useita aukioloaikoja

Mattila uskoo, että kauppojen innokkuus ottaa vastaan uudistus vaihtelisi paljon liikepaikoittain.

– Kauppojen olisi pakkoa katsoa sitä, missä olisivat sellaiset liikepaikat, joissa nykyinen pohjavolyymi ja oletettu lisävolyymi yhdessä tekisivät siitä järkevää. Todennäköisesti näkisimme tilanteen, että saman ketjun kylttien alla olisi useampia erilaisia aukioloaikoja. Nythän olemme tottuneet siihen, että jos on tietynniminen liike, sen kaikki myymälät ovat aikalailla samalla tavalla auki.

Hän uskoo, että läpi yön aukiolevia kauppoja tulisi jonkin verran lisää isoimpien kaupunkien keskusta-alueille.

– Muutaman tunnin siirtymiä tulisi todennäköisesti laajemminkin.

"Ollaanko normien purku aloittamassa oikeasta päästä?

Mattilan mielestä käytännön vaikutuksista on puhuttu ehkä liian vähän.

– Voi jollakin tavalla nähdä, että se vielä enemmän keskittäisi huomiota ja toimintaa kaupunkeihin ja kaupunkikeskustoihin.

Hän katsoo, että periaatetasolla on hyvä, että vapaata yrittäjyyttä ja omien palvelukonseptien kehittämistä kahlittaisiin vähemmän.

– Se antaisi mahdollisuuden innovoida, kehittää ja testata konsepteja, jotka saattaisivat miellyttää paremmin kuluttajaa ja vastata kuluttajan tarpeeseen.

Mattila kuitenkin nostaa esiin kysymyksen, ollaanko normien purkamista aloittamassa tarmokkuuden puuskassa oikeasta päästä.

– Onko suomalaisen talouden moottorin hitaus oikeasti siitä kiinni, että jotkut toiminnot lakkaavat kuudelta, yhdeksältä tai yhdeltätoista.

Hän huomauttaa, että jos ihmiseltä kysyttäisiin, olisiko mukavaa, jos kauppa olisi aina auki, vastaus olisi todennäköisesti kyllä.

– Mutta jos häneltä kysyttäisiin, että milloin aiot käydä siellä aamuyöstä kello kolmelta, niin hän ehkä sanoisi, että en koskaan.