Entiset pelkopotilaat suhtautuvat myönteisemmin hammaslääkäriin

Suu on intiimi alue, joten moni kokee hammaslääkärikäynnin hyvin henkilökohtaisena asiana. Hammaslääkäripelosta puhutaan paljon, mutta joillekin hammashoito on positiivinen kokemus.

Kotimaa
Hammasläkäri tutkii potilaan hampaita.
Timo Heikura / Yle

Joka toinen pelkää jonkun verran hammashoitoa, ja joka kymmenes niin paljon, että jättää käymättä hammaslääkärissä. Tämä johtuu professori Satu Lahden mielestä siitä, että ihmisillä on taipumus kiinnittää huomiota ennemmin negatiivisiin kuin positiivisiin asioihin. Kaikenikäiset pelkäävät suhteessa saman verran.

– Se on semmoinen selviytymiseen liittyvä asia, että osaa olla pienestäkin asiasta varuillaan. Se lähtee evoluutiosta, Lahti sanoo.

Kaikkia hammaslääkäri ei kuitenkaan pelota, vaan osalle käynnit ovat myös myönteinen kokemus. Lahden mielestä parhaita kokemuksia on heillä, jotka ovat päässeet hammaslääkäripelosta eroon.

– Pelosta kärsivät ovat huomanneet, että asian kanssa pärjääkin ja he kertovat siitä ainakin lähipiirilleen. Olen kuullut monta tarinaa ihmisiltä, että mulla oli niin ihana hammaslääkäri, että pääsin pelosta eroon, Lahti kertoo.

Hammaslääkäriin suhtautuvat myönteisesti myös sellaiset ihmiset, joita ei ole peloteltu ja joilla on hyviä kokemuksia hammaslääkäristä.

– Esimerkiksi näkyvän lohkeaman tai reiän paikkaaminen voi tehdä potilaalle hyvän mielen, jolloin hän on iloinen hammaslääkärillä käynnistään.

Kuuntelemista, huomioimista ja luottamusta

Mistä hyvät hammaslääkärikokemukset koostuvat?

– Siihen liittyy se, että hammaslääkäri puhuu, mutta myös se, että hammaslääkäri ottaa potilaan huomioon. Hän kuuntelee potilasta ja ottaa hänet tosissaan ja vakavasti. Huomionottamisen ja luottamuksen tunne ovat keskeisiä asioita, hammaslääketieteen professori Satu Lahti toteaa.

Näkyvän lohkeaman tai reiän paikkaaminen voi tehdä potilaalle hyvän mielen, jolloin hän on iloinen hammaslääkärillä käynnistään.

Satu Lahti

Hammaslääkäriä pidetään pahiksena historian takia.

– Kuvaan hammaslääkäristä vaikuttaa historia eli hampaita on aikoinaan hoidettu vain silloin, kun ne ovat kipeinä ja vielä kivuliaasti. Toisaalta ihmisen suu on hyvin hermotettu, joten sinne sattuu helposti. Suu on myös hyvin intiimi alue eli siinä mennään yksityisyyteen. Meitä hammaslääkäreitä pidetään siksi usein nykyisinkin vähän omituisina, Lahti naurahtaa.

Jos äiti pelkää hammaslääkäriä ja kertoo siitä ikäviä asioita, lapsi voi myös alkaa pelätä hammaslääkäriä.

– Toisaalta äidin pelko voi jopa suojata lasta, jos äiti päättää olla tartuttamatta lapseensa omaa pelkoaan, Lahti muistuttaa.