Kristillisdemokraatit pyristelee eroon Päivi Räsäsen maineesta

Kristillisdemokraatit valinnevat puoluejohtajaksi perjantaina Sari Essayahin, joka yrittää saada puolueen kannatuksen nousuun. Ryhmäjohtaja Peter Östman ei usko, että Päivi Räsäsen julkikuva jää puolueelle painolastiksi.

politiikka
Päivi Räsänen katselee vakavana kameraan
Päivi Räsänen toivoo Savonlinnan puoluekokouksessa näkevänsä reilua kilpailua puolueen puheenjohtajuudesta.Nina Keski-Korpela / Yle

Kristillisdemokraattien puheenjohtajasta Päivi Räsäsestä on tullut sosiaalisessa mediassa seikkaileva suvaitsematon hahmo, joka lienee tuttu valtaosalle suomalaisista.

Tästä perinnöstä puolue haluaa eroon, mikä kävi selväksi tiistaina kristillisdemokraattien viisihenkisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hyvinkäällä.

Kansanedustaja, entinen sisäministeri ja lääkäri Päivi Räsänen on johtanut puoluetta yli kymmenen vuotta.

Puolueen arvopohja on hyvä ja peruslinjaukset eivät kaipaa muutosta.

Sari Essayah

Kristillisdemokraattien omia rivejä kohautti viisi vuotta sitten Ylen TV2:n Homoilta-lähetys, jonka jälkeen kirkosta erosi tuhansia ihmisiä. Moni tulkitsi tuolloin, että eroaallon takana olivat Räsäsen perustelut avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona.

Lisää vettä myllyyn tuli, kun eduskunta hyväksyi viime vuonna sukupuolineutraalin avioliittolain.

Räsänen väistyy kristillisdemokraattien puheenjohtajan paikalta perjantaina, jolloin puoluekokous valitsee hänen seuraajakseen kansanedustaja Sari Essayahin, ellei ihmeitä tapahdu.

Essayah sanoo, että Räsäsen onnistui puheenjohtajana huonoiten imagon ja julkisuuskuvan ylläpitämisessä.

– Päivi Räsäsen hyvä työ sisäministeriössä jäi jonkin verran sen varjoon, että puhuttiin sukupuolineutraalista avioliittolaista, ja ehkä se leimasi, että puolueella on vain yksi teema, Essayah muotoili tiistaina.

Päivänpolitiikka lähemmäksi ihmistä

Essayahin mukaan Räsänen toimi oikein puolustaessaan näkemystään avioliitosta.

– Jokainen toimii tietenkin niiden periaatteiden ja arvojen mukaan, jotka ovat lähellä sydäntä. Siinä mielessä Räsänen ei avioliittonäkemystään puolustaessaan toiminut millään tavalla väärin, mutta helposti julkisuus tarttuu yhteen aiheeseen ja asia lähtee pyörimään sen ympärillä.

Essayahin mielestä puolueen suosion kääntäminen nousuun ei edellytä puolueen linjan vaan asioiden esitystavan muuttamista.

Tänä päivänä politiikka yhdistetään puheenjohtajaan ja tämän henkilöprofiiliin.

Peter Östman

– Puolueen arvopohja on hyvä ja peruslinjaukset eivät kaipaa muutosta, mutta kyse on tavasta jolla tuomme esityksiä päivänpolitiikkaan, että ne olisivat helposti vastaanotettavia ja ihmisten arkea lähellä.

"Räsäsen mahdotonta korottaa enää kannatusta"

Myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo, että Räsäsellä oli eniten "imagollisia haasteita", joita "hän ei aina edes itse aiheuttanut".

– Olen tavannut sanoa, että vaikka Päivi Räsänen on tehnyt ihmeitä ja tekisi vielä enemmän ihmeitä politiikassa, niin siitä huolimatta hänen ylleen on rakennettu sellainen imago ja leima, että on mahdotonta enää 11 vuoden johtajuuden jälkeen korottaa kannatusta. Jos rakentuu tällainen imago ja brändi, se on siinä.

– On vain niin, että tänä päivänä politiikka yhdistetään puheenjohtajaan ja tämän henkilöprofiiliin.

"Jäänyt toimittajien hampaisiin"

Essayahin kilpailijaksi puheenjohtajakisaan ilmoittautunut ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus vierittää suoraan tiedotusvälineille syyn, että Räsäsestä on tehty "liian yksinkertainen kuva".

– Olen surrut, että hän on jäänyt joidenkin toimittajien hampaisiin. On nostettu vääristeltyjä kuvia, Tanus syyttää, muttei tarkenna mistä medioista on kyse.

– Ehkä sieltä on nostettu lauseita puheista, jotka ovat olleet tiukimmasta päästä.

Östman ei silti usko, että Räsäsen kompurointi haittaisi tämän seuraajaa.

– En usko, että mahdolliset negatiiviset puolet jäävät jatkajalle mitenkään, vaan uskon, että hyvä ja vahva arvosidonnaisuus jäävät hyvänä perintönä seuraajalle, hän uskoo.

Östman ja Essayah eivät pane myöskään puolueen tappiota kevään eduskuntavaaleissa Räsäsen vaan hallitusvastuun piikkiin.

– Oman kannattajakunnan keskuudessa Päivin tuki ollut koko ajan vahvaa. Perinteisten äänestäjien keskuudessa puolueen tukeminen saattoi jopa vahvistua, tulkitsee Essayah.