Norjalaissairaala tiedottaa: Olemme voineet levittää HIV:tä Botox-ruiskeissa

Pohjois-Norjan yliopistosairaalassa annettiin Botox-ruiskeita useille potilaille samoilla ruiskuilla. Vaikka ruiskun neula olikin vaihdettu, edellisestä potilaasta saattoi päästä seuraavaan taudinaiheuttajia.

terveys
Botuliinihoitoa annetaan kauneushoitolassa.
Botuliinihoito. ( Arkistokuva )Yle

Pohjois-Norjan yliopistosairaala UNN on havainnut, että sen henkilökunta on vuosien ajan antanut Botox-ruiskeita virheellisellä tavalla. Virheet ovat altistaneet potilaat vaarallisille sairauksille, kun HIV:lle tai hepatiitti B:lle ja C:lle. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Sairaalan tiedotteen mukaan neurologisella osastolla annettiin Botox-ruiskeita vuosina 2009 – 2015 väärällä tekniikalla.

On tunnettua, että Botoxia käytetään poistamaan ihon ryppyjä. Sairaaloissa Botox on käytössä myös mm. voimakkaiden lihasjännitystilojen ja kroonisen migreenin hoitamiseen.

Kun piikki työnnetään lihakseen, sitä vedetään hieman takaisinpäin ennen kuin ainetta työnnetään ruiskusta lihaskudokseen. Tässä yhteydessä saattaa potilaan kudosnestettä päästä instrumenttiin.

Sairaalan neurologisella osastolla oli käytäntönä, että vaikka neulat vaihdettiinkin, useisiin potilaisiin käytettiin samoja ruiskuja. On siis mahdollista, että jos edellisellä potilaalla on ollut jokin sairaus, on se voinut tarttua saman ruiskun kautta seuraavaan potilaaseen.

Sairaalan tutkimusten mukaan altistuneita potilaita on kaikkiaan 188.

Sairaala painottaa, että riski on hyvin pieni, eikä sen tiedossa ole yhtään tartuntatapausta. Sairaala pahoittelee virhettään ja on kutsunut kaikki altistuneet terveystarkastukseen.