Hyppää sisältöön

Sari Helin: Kuka puhuu totta asuntokaupasta?

Arvovaltaisten tahojen mukaan Suomessa ei ole asuntokuplaa. Kuka kertoisi totuuden siitä, miksi silti asuntojen pyyntihinnat ovat kaukana kauppahinnasta, miksi yleinen talousalakulo ei vaikuttaisi asuntokaupaan ja miten sitten suu pannaan, kun korko nousee, kirjoittaa Sari Helin blogissaan.

Kuva: Liisa Valonen

Kiinteistönvälittäjän autossa lukee: ”osta asunto, saat auton kaupan päälle.” Asuntoilmoituksessa luvataan myyjän maksavan varainsiirtoveron, jos ostaja tekee kaupat heti. Toisessa ilmoituksessa pyydetään tekemään ”joku tarjous”, koska myyjä on talousvaikeuksissa. Eikä yksikään myytävistä kohteista ole edes putkiremontoimaton pommi syrjäkylillä.

Kiinteistönvälitystoimintaa harjoittavien yritysten virallinen viesti ei lupaa autoa asunnon kylkiäisiksi. Asuntomarkkinasta elävien yritysten sanoma on yhä toiveikkuuteen taipuvainen, kuten ”kauppamäärien lasku näyttää vihdoin taittuneen”  tai ”Asuntokaupan syväjää suli reunoilta kevään edetessä. Kauppamäärät kasvoivat ja hintojen lasku pysähtyi.” Kuplaa ei virallisten tahojen mukaan Suomen asuntohinnoissa ole.

Samaan aikaan Suomen taloustilannetta verrataan Kreikkaan, niin syvällä maa ui. Kiinan talousahdinko vie pörssejä alamäkeen maailmalla ja sen myötä Suomessa. Yhteiskuntasopimus jäi solmimatta, ja lisää leikkauksia pelätään. Silti asuntokaupan uskotaan käyvän, koska ihmiset tarvitsevat koteja jatkuvasti.

Suomi on tällä hetkellä puolillaan arvottomaksi muuttunutta kiinteistöomaisuutta, kun muuttotappiokuntien syrjäkyliltä ei enää tule perikunnalle jaettavaa. Loma-asunnot eivät äkkiä kiinnostakaan, paitsi jos ovat hyvin halpoja. Helsinkiläiset perheasunnot lähtevät nyt kymppitonneja pyyntihintaansa halvemmalla. Sijoittajat ovat jo todenneet isojen kaupunkien pienet asunnot liian kalliiksi. Silti yleisesti hyväksytty käsitys on se, että alhainen korkotaso pitää asuntojen hinnat suunnilleen nykyisellä tasolla.

Asuntolainan ottaminen on ollut jo pitkään liki ilmaista lystiä, koska korot ovat olleet nollassa. Jos Eurooppa saa asiansa kohtuulliseen järjestykseen, korot nousevat. Miten silloin käy asuntomarkkinalle, joka on asettunut halvan koron hintatasolle? Veikkaan laskusuuntaa.

**Mitäs jos yleisesti **jo tiedetään, että asuntomarkkina on täysin jumissa ja edessä on raju korjaus alas? Entä jos kupla onkin totta? Ranskan asuntokauppa on syväjäässä, eikä sen piristyminen ei ole näköpiirissä. Suomi voi olla samalla tiellä. En väitä, että on, mutta voi olla. Mutkan takana voi olla syvä pudotus, jota ei vielä näy.

Kun Suomen talous lähti alamäkeen 90-luvun alussa, isku osui pahiten ylivelkaisiin tavallisiin ihmisiin. Monta kotia myytiin pakkoraossa alle ostohinnan ja alle velan määrän. Jäljelle jäi paljon onnettomia perheitä. Kuka kertoo ajoissa, jos edessä on taas sama tilanne?

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono äiti -blogin perustaja