1. yle.fi
  2. Uutiset

Nälänhätä uhkaa miljoonia etiopialaisia

Sateet ovat kesän aikana jääneet vähiin ja el Nino -ilmiö saattaa pahentaa kuivuutta Itä-Afrikassa.

Ulkomaat
Vasta Dadaabin pakolaisleirille äitinsä kanssa saapunut somalipoika yrittää juoda heidän jonottaessaan leirin vastaanottokeskukseen.
Vasta Dadaabin pakolaisleirille äitinsä kanssa saapunut somalipoika yritti juoda heidän jonottaessaan leirin vastaanottokeskukseen 5. syyskuuta.Dai Kurokawa / EPA

Maanviljelyksestä riippuvaisessa Etiopiassa kevätsateet jäivät suurelta osin tulematta. Tämä on johtanut ruokapulaan monilla alueilla, kertovat YK:n humanitaarisen avun toimisto Ocha, Maailman ruokaohjelma WFP ja YK:n lasten avun toimisto Unicef.

Järjestöjen ennusteen mukaan 4,5 miljoonaa etiopialaista tulee tarvitsemaan ruoka-apua tämän vuoden loppuun mennessä.

Avustajat ovat varautuneet hätätilanteeseen, mutta avuntarpeen nopea kasvu on yllättänyt järjestöt. Vaikka avustusrahaa onkin tullut, lisää tarvittaisiin runsaat 200 miljoonaa euroa.

Etiopiassa asuu 96 miljoonaa ihmistä, joista valtaosa saa elantonsa maataloudesta. Sille kausittaiset sateet ovat elintärkeitä.

Etiopiassa on yleensä maalis-huhtikuussa belg-nimellä tunnettu sadejakso, jota seuraa kuiva toukokuu. Kesäkuukaudet ovat jälleen sateisia. Tänä vuonna kesän kiremt-sateet ovat myös jääneet vähiin, mikä on heti näkynyt ravintotilanteessa.

Elokuussa karjaeläinten nälkäkuolemat ovat yleistyneet ja karjan hinta on laskenut. Paimentolaisten keskuudessa on havaittu epätavallista liikkumista, kun he etsivät parempia laidunmaita.

Sadetta kaivattaisiin nopeasti ennen kuin syyskuussa alkaa pitkä kuiva kausi.

Säätieteilijöiden mukaan Tyynenmeren El Nino -ilmiö vaikuttaa myös Itä-Afrikassa. Ilmiö voi tuoda mukanaan hyvin kuuman ja kuivan ilma-alan.

Etiopian talous kasvaa jopa noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla ja maa on onnistunut vähentämään täydellisessä köyhyydessä elävien määrää. Kehittyvä talous ei kuitenkaan riitä poistamaan nälänhätää epäsuotuisten sääolojen aikana.

Asiasta uutisoi brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi