Hyppää sisältöön

Serbia ja Kosovo ottivat askeleen kohti väliensä normalisointia

Tiistaina Brysselissä solmittu sopimus tuo Serbian hieman lähemmäs tavoitetta EU-jäsenyydestä.

Serbia ja Kosovo ottivat tiistaina askeleen kohti väliensä normalisointia, kun valtioiden pääministerit solmivat Brysselissä sopimuksen, joka koskee muun muassa energia-asioita ja televiestintää.

EU:n johdolla käytyjen neuvottelujen tuloksena Kosovon serbivähemmistö saa aiempaa laajemmat oikeudet ja pääsee hallinnoimaan alueidensa talous- ja koulutusasioita. Kosovo saa oman puhelinnumerojen maatunnuksen, ja lisäksi osapuolet sopivat kiistellyn Mitrovican sillan käytöstä.

EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini kuvaili tiistain sopimusta merkittäväksi saavutukseksi Serbian ja Kosovon välien normalisoinnissa.

Serbia ja Kosovo solmivat vuonna 2013 EU:n välityksellä sopimuksen, joka tähtää maiden välien normalisointiin. Serbian EU-jäsenyysneuvottelujen eteneminen vaatii, että maa tekee konkreettisia toimia suhteiden parantamiseksi Kosovoon.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Suurin osa EU-maista sekä Yhdysvallat ovat tunnustaneet Kosovon.