Vastaanottokeskuksen ympäristön turvallisuus huolettaa Kirkkonummella

Maahanmuuttovirasto järjesti tiistai-iltana Kirkkonummen Evitskogissa asukkaille tiedotustilaisuuden kylään avatusta tilapäisestä vastaanottokeskuksesta. Vastaanottokeskuksen avaaminen herättää kyläläisissä sekä pelkoja että halua auttaa.

Kotimaa

Kirkkonummen Evitskogin asukkaat olivat maahanmuuttoviraston tiistaisen tiedotustilaisuuden jälkeen edelleen hämillään suhtautumisesta kylään avattuun väliaikaiseen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen.

Asukkaita huolestuttaa erityisesti väliaikaisen vastaanottokeskuksen ympäristön turvallisuus.

Mikko Skutnabb kertoo tavanneensa kymmenkunta keskuksen asukasta ja vaikutus on ollut myönteinen.

– Mutta siellä on 250 nuorta miestä Irakista ja Somaliasta, joten teini-ikäisen tyttären isänä näen, että tilanteessa on riskejä, sanoo Skutnabb.

Tiedotustilaisuus ei lisännyt tietoa

Maahanmuuttoviraston tiedotustilaisuus sai yleisöltä moitteita siitä, että se ei tarjonnut ohjeita siitä miten turvapaikanhakijoiden kanssa pitäisi toimia. Arvostelua herätti, että auttamishaluisille naapureille tarjottiin vain virallista tietoa turvapaikanhakukäytännöistä.

– Kerrotaan mikä on prosessi, mitä tapahtuu täällä nyt, miten turvapaikkahakemus etenee ja mitä on vastaanottotoiminta. Me tiedetään tämä, mutta me ei tiedetä sitä, että miten me otamme vastaan nämä ihmiset, sanoo keskuksen naapurissa asuva Tarja Tenkanen.

Tenkanen on eläkkeellä oleva opettaja, ja hän tarjoutui tilaisuudessa opettamaan keskukseen sijoitetuille turvapaikanhakijoille suomea.

Naapureiden auttamishalu tuli tilaisuudessa esiin muutenkin, mutta tietoa auttamismahdollisuuksista pidettiin ristiriitaisena. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta oli välitetty tietoa, että vastaanottokeskuksessa tarvitaan huopia. Tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin kuitenkin, että huovista huolehtii maahanmuuttovirasto.