Antti Ruuskasen entinen opettaja muistelee: "Yliverto yksilölajeissa"

Pielavetiset pitävät "Kulta-Anttia" aitona ja edelleen helposti lähestyttävänä oman kylän poikana. Tänään keihäsmenestystä jännitetään yhteisessä kisakatsomossa.

urheilu
Heikki Nousiainen.
Toni Pitkänen / Yle

Keihäsmies Antti Ruuskasen kotipitäjässä Pielavedellä kylänraitti hiljenee tänään, kun paikalliset asettuvat jännittämään oman kylän pojan suoritusta miesten keihäsfinaalissa Pekingissä.

Yksi loppukilpailun seuraajista on Ruuskasen entinen matematiikan opettaja, nyt eläkkeellä olevan pielavetinen Heikki Nousiainen.

– Minulla on ollut tapana katsoa miesten 100 metrin juoksu ja miesten keihään finaali, kertoo keihäskarsintojen alla marjametsään suunnannut Nousiainen.

Pielaveden yläasteella rehtorina ja matematiikan opettajana Ruuskasen kouluaikoina työskennellyt Nousiainen toteaa, että karsinnan heitoilla ei ole mitään merkitystä jatkon kannalta.

– Kuulin kuitenkin, että Antti oli heittänyt niin kuin tarvitsee ja loppukilpailu heitetään sitten aivan erikseen, mies virnistää tyytyväisenä.

Liikunnallisuus näkyi jo nuorena

Ruuskasen kouluaikoja rehtori Nousiainen muistelee lämpimästi. Hän kertoo poikansa olleen ”Kulta-Antin” kanssa samaa ikäluokkaa, joten pojat kävivät esimerkiksi samoilla liikuntatunnella.

– Poikani on muistellut, että Antti oli aivan yliverto yksilölajeissa ja samaten joukkuelajeissa. Niissä sentään pystyi laittamaan mailaa väliin, nauraa Nousiainen.

Antti Ruuskasen monipuolinen urheilullisuus näkyivät monella tapaa jo nuorena. Mies muistetaan hyvin urheilusuorituksistaan jo noilta ajoilta. Paikallisille Ruuskasen nimi saattoi painua mieliin myös paikallislehden urheilutuloksista. "Kulta-Antti" kun on ollut kisoissa mukana jo pienestä pitäen.

Antissa näkyi voima, notkeus ja taitavuus.

Heikki Nousiainen

– Antissa näkyi voima, notkeus ja taitavuus. Hän oli jo silloin yhtä nauravainen kaveri kuin nytkin. Rehtorina Antin kanssa oli tekemisissä aina hyvin myönteisessä mielessä, palaa Nousiainen entisen oppilaansa kouluaikoihin.

Paikalliset odottavat mitalia kisakatsomossa

Pielavetisille Antti Ruuskanen tuntuu olevan aina se oman kylän poika, ”Kulta-Antti” niin kuin nykyisin tavataan sanoa.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että Antti on aina muistanut puhua, mistä on lähtöisin, kiittelee Nousiainen.

Mies takaa myös puheliaan, leveästi savon murteella haastavan Ruuskas-Antin aitouden.

– Hän on aina aito ihminen ja sitä myös median kanssa. Antti tuntee koko Pielaveden pitäjän ihmiset ja on edelleen hyvin helposti lähestyttävä, kuvailee entinen rehtori.

”Kulta-Anttia” jaksetaan Pielavedellä kannustaa kisasta toiseen. Tänään keihäsmiehen menestystä jännitetään Pielaveden Sammon järjestämässä kisakatsomossa keilahallilla klo 14 lähtien. Nousiaisen usko Ruuskaseen on vankkumaton.

– Kyllä sieltä se 90-metrinen heilahtaa loppukilpailussa ja Antti tuo mitalin, luottaa Nousiainen.