Tarkasta purkkapussisi tuoteseloste – ksylitolimäärissä huomattavia eroja

Näyttävä xylitol-teksti purkkapussin tai pastillipurkin etiketissä voi käytännössä viitata hyvinkin erilaisiin ksylitolimääriin. Vertailu kannattaa, sillä suunterveyden kannalta korkea ksylitolipitoisuus on aina parempi.

terveys
Purukumipusseja kaupassa
Julia Sieppi / Yle

Läheskään kaikki ksylitolilla mainostetut tuotteet eivät ole täysin ksylitolilla makeutettuja. Mukana on usein myös muita makeuttajia, esimerkiksi sorbitolia, mannitolia tai asesulfaami K:ta.

– Pyrin aina neuvomaan kuluttajia lukemaan pakkauksia ja valitsemaan tuotteen, joka sisältää voittopuolisesti ksylitolia tai ksylitolia ainoana makeuttajana, toteaa Michiganin ja Turun yliopistojen emeritusprofessori Kauko K. Mäkinen.

Täysksylitolituotteista puhutaan silloin, kun tuote on makeutettu sataprosenttisesti ksylitolilla. Mäkisen mukaan monet valmistajat tekevät kustannussyistä vähemmän ksylitolia sisältäviä tuotteita, sillä ksylitolin hinta on korkea.

Myös tavanomainen, esimerkiksi 36 prosenttia ksylitolia sisältävä purukumi suojaa kariekselta, mutta silloin purkkaa on syötävä huomattavasti enemmän, jotta suositeltu 5 gramman päiväsaanti täyttyisi.

Mäkinen hyväksyy laimeammatkin ksylitolituotteet, mutta tuomitsee vain vähäisiä määriä sisältävät tuotteet harhaanjohtavina.

 Pyrin aina neuvomaan kuluttajia lukemaan pakkauksia.

Kauko K. Mäkinen

– Eräät, varsinkin amerikkalaiset kilpailijat, ovat laittaneet tuotteisiinsa vain esimerkiksi kuusi tai kymmenen prosenttia ksylitolia ja silti he saattavat mainostaa näitä tuotteita ksylitolituotteiksi. Sellaisilla pitoisuuksilla ei ole todettu olevan samaa hyötyä hampaille, kuin vaikkapa täysksylitolituotteilla, Mäkinen sanoo.

Hänen mielestään paras takuu hampaille onkin käyttää täysksylitolituotteita. Ksylitolia ei kuitenkaan kannata nauttia mielin määrin, sillä suurina määrinä se voi aiheuttaa ripulioireita.