Silmukka kiristyy sikatilallisten kaulassa

Useat vaikeudet koettelevat suomalaisia sikatiloja. Jo valmiiksi ahdingossa oleva sikatalous on kärsinyt ennen kaikkea sateisesta kesästä ja Venäjä-pakotteista. Nyt uusimpana uhkakuvana on afrikkalaisen sikaruton leviäminen Itä-Euroopasta Suomeen.

Kotimaa
Martin Ylikännö, Suomen Sikayrittäjät ry:n pj., eurovaaliehdokas (kesk.)
Antti Laakso / Yle

Suomalaiset sikatilat ovat kärvistelleet koko ajan laskeneen tuottajahinnan kanssa jo pidemmän aikaa. Varsinkin Venäjä-pakotteet ovat lisänneet ahdinkoa entisestään.

– Tuottajahinta on kerta kaikkiaan tuotantokustannuksia vastaamaton. Isoa osaa näyttelevät Venäjä-pakotteet. EU:sta on vuosittain viety noin neljä kertaa Suomen vuosituotannon verran sianlihaa. Kun olemme EU:n kanssa yhteismarkkinassa, se painaa Suomen tuottajahintoja, sanoo Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö.

Sateinen kesä on myös omalta osaltaan tuonut lisää ongelmia sikatilallisille.

– Sianlihan tuotanto on viljan jatkojalostusta. Tämän alan kannattavuus menee täysin sen mukaan, mitä vilja maksaa. Onneksi elokuu on ollut paljon parempi viljantuotannon kannalta.

Uusi uhka vaanii rajojen takana

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Itä-Euroopassa luo uuden uhkakuvan Suomen sikaloille. Toistaiseksi suomalaiset siat ovat taudilta välttyneet, mutta yksikin tautitartunta on liikaa.

– Sikarutto on Venäjältä levinnyt lähimaihin. Se on yksi pahimmista sikataudeista ja tappaa nopeasti kokonaisen sikalan. Esimerkiksi vienti Suomesta loppuisi kokonaan, jos löytyisi yksikin tartunta.

Huittisten Vampulassa sikayrittäjänä toimiva Martin Ylikännö seuraa huolestuneena myös uuden eläinsuojelulain valmistelua. Kritiikki kohdistuu EU:hun.

– Nyt ollaan valmistelemassa uutta eläinsuojelulakia, jossa tulisi taas tiukemmaksi nämä meidän suomalaisten säännöt. Eli Suomen tuotanto tulee hankalammaksi, mutta samaan aikaan Suomeen saa tuoda väljemmillä säännöillä tuotettua lihaa. Kyllä muidenkin kuin pohjoismaalaisten pitäisi osallistua hyvinvointitalkoisiin eläinten osalta.