1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kahden miljoonan litran jätevesivuoto sulki Havaijin kuuluisan Waikiki Beachin

Rankkasateiden aiheuttaman jätevesiviemärien tulvimisen vuoksi ihmisiä kehotetaan välttämään Honolulussa 6,4 kilometrin rantakaistaletta. Varoituksia on annettu myös muualla Oahun saarella.

Waikiki Beach Havaijilla Kuva: Cory Lum / EPA

Havaijin kuuluisa turistiranta Waikiki Beach on suljettu uimareilta rankkasateiden aiheuttamien tulvien laukaistua noin kahden miljoonan litran jätevesivuodon.

Honolulun viranomaiset kehottavat ihmisiä välttämään 6,4 kilometrin kaistaletta rannalla, koska jätevesi on tulvinut viemäreistä Waikikin kupeessa ja päätynyt sadevesikaivojen kautta edelleen mereen.

Pelastuspalvelun edustaja Shayne Enright sanoo, että mereen meno on vaarallista.

– Emme tiedä vielä, mitä vedessä on. Voit saada vakavan tulehduksen, tulla hyvin sairaaksi tai vielä pahempaa, hän varoittaa.

Viranomaisten mukaan vuodon aiheutti se, että jätevesipumppaamo oli rankkasateen tullessa suljettuna huoltotöiden vuoksi.

Honolulun ympäristöhallinnon edustaja Lori Kahikina kertoo, että silminnäkijöiden mukaan jotkut ihmiset ovat pahentaneet ongelmaa avaamalla laittomasti viemärinkannet tulvimisen helpottamiseksi. Jätevesiputkia ja -pumppuja ei ole kuitenkaan suunniteltu käsittelemään sellaista vesimäärää, hän huomauttaa.

Waikikin lisäksi ihmisiä on kehotettu pysymään poissa merestä myös muualla Oahun saarella. Kielto on voimassa ainakin keskiviikon. Viranomaiset seuraavat veden laatua.

Osa uhmaa kieltoa

Viranomaisten kielloista huolimatta kymmenet turistit ovat menneet keskiviikkonakin uimaan Waikikissa, kertoo uutistoimisto AP.

Rantavahdit ovat varoittaneet rannalletulijoita suullisesti veden saastumisesta, mutta heillä ei ole valtuuksia estää näitä muuten.

AP:n rannalta tavoittama vancouverilainen Peter Parhar toivoo viranomaisilta parempaa tiedotusta mereenmenon riskeistä. Hänen mukaansa englantia taitamattomilla turisteilla ei ole mitään tietoa siitä, mitä on tapahtunut ja nämä he vievät pikkulapsia mereen.