Pari viikkoa sitten avattu vastaanottokeskus on jo lähes täynnä

Ruukin vastaanottokeskus Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoella otettiin uudelleen käyttöön reilut pari viikkoa sitten. Kaikki 150 paikkaa täyttyvät arvioiden mukaan jo tällä viikolla. Ensimmäiset asukkaat saapuivat keskukseen ennen kuin tiloja ehdittiin edes kalustaa.

Kotimaa
Näkymä Ruukin vastaanottokeskuksen ikkunasta.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Ruukin vastaanottokeskuksessa Siikajoella on jo yli sata asukasta, vaikka tilat otettiin käyttöön vasta pari viikkoa sitten.

Vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kallio kertoo, että ensimmmäiset asiakkaat tulivat taloon jo ennen kuin kaikki työntekijät olivat paikalla. Aluksi tulijat majoittuivat patjoilla lattialla mutta nyt keskukseen on saatu tarpeeksi sänkyjä.

Punaisen Ristin oman hankinnan lisäksi Ylivieskan seudulla on jo vanhastaan lahjoittajarinki, joka kerää keskukseen muun muassa vaatetta ja käyttötavaraa. Myös Facebookissa on aloitettu yksityinen keräys Ruukin vastaanottokeskuksen asukkaiden auttamiseksi.

Ruukin vastaanottokeskusta hoitaa vuokratiloissa SPR. Keskuksen toiminta keskeytettiin viime vuoden lopulla, kun Suomen vastaanottokeskuksissa oli runsaasti vapaita paikkoja. Tuolloinkaan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ollut laskenut, mutta asumisajat keskuksissa olivat lyhentyneet muun muassa aiempaa nopeamman päätöksenteon ansiosta.