Vaaditaanko rakentamiseen liikaa lupia? Pikkukaupunki haluaa kokeilla lupaviidakon karsimista

Pudasjärvi esittää kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, että Pudasjärvestä tehtäisiin rakentamisen ja kaavoituksen kokeilualue. Tällöin kaupunki voisi yksinkertaistaa rakentamisen lupakäytäntöjä.

Kotimaa
Pudasjärvi jatkaa panostamista moderniin hirsitalorakentamiseen.
Pudasjärvi jatkaa panostamista moderniin hirsitalorakentamiseen.Yle

Pudasjärven kaupunki ilmoittaa lähtevänsä mukaan normien purkutalkoisiin ja kokeilutoiminnan edistämiseen. Pudasjärvi esittää kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, että Pudasjärvestä tehtäisiin rakentamisen ja kaavoituksen kokeilualue.

Käytännössä esimerkiksi rakennusten käyttötarkoituksen muutoksia ja täydennysrakentamista voitaisiin tehdä kevennetyllä kaavamenettelyllä ja pienimuotoiset piharakentamiset voitaisiin hoitaa ilmoitusmenettelyllä.

Lisäksi esimerkiksi vapaa-ajan asuntoja voitaisiin muuttaa pysyvään asuinkäyttöön nykyistä joustavammin. Rantarakentamisen poikkeamispäätökset siirrettäisiin kokeilussa kokonaan kunnan päätettäväksi.

Pudasjärven esityksessä todetaan myös, että kaavoituksen joustavuuden lisäämisen kyljessä voitaisiin järkevöittää energiatehokkuusvaatimuksia ja edistää puun käyttöä.

Esityksessä toivotaan myös, että kunnan vanhat rakennukset voitaisiin poistaa käytöstä ja kirjanpidosta niin, että alaskirjaus ei vaikuttaisi tilikauden tulokseen.