Säveltäjämestarille satoi onnittelupostia 22 maasta – katso parhaat palat

Kaikille avoin kutsu onnitella Jean Sibeliusta säveltäjämestarin 150-vuotisjuhlavuonna keräsi kaikkiaan lähes neljäsataa postitaideonnittelua viidestä maanosasta. Kaukaisin onnitteluviesti tuli Uudesta-Seelannista.

kuvataide
Ihmishahmoja mustavalkoisessa kuvassa.
Msg José Luis Alcalde Soberanes

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys (siirryt toiseen palveluun)kutsui tammikuussa postitaiteilijoita ympäri maailman lähettämään onnitteluja Jean Sibeliukselle hänen syntymänsä 150-vuotisjuhlavuotena. Postitaidetta saapuikin Sibeliuksen syntymäkodin postilaatikkoon viidesta maanosasta ja kaikkiaan 22 maasta.

Postitaidetta pöydällä.
Postitaide on postitettua taidetta.Anne Niskanen / Yle

– Saimme lähes neljäsataa postitaideteosta, kertoo Postitaide-näyttelyn pääjärjestäjä Anna-Maija Bergman. Eniten onnittelupostia tuli Suomesta ja Euroopasta, kuten Italiasta, Ruotsista, Saksasta, Turkista ja Virosta.

– Etenkin italialaiset ovat innostuneita postitaiteesta ja osallistuivat myös Onnea Jean Sibelius! -postitaidetempaukseen.

Postitaidetta tuli myös Yhdysvalloista, Kanadasta, Meksikosta, Ecuadorista, Brasiliasta, Uruguaysta, Argentiinasta, Israelista ja jopa Uudesta-Seelannista.

– Sen sijaan Japanista ei tullut yhtään onnittelua, vaikka sinne menikin kutsuja monelle taholle, harmittelee Bergman.

Postitettua taidetta

Onnittelupostitaiteen tyyli oli vapaa ja monessa työssä näkyy hyvin tekijän oma kokemus säveltäjästä.

– Yhteistä kaikille onnitteluille on se, että kuva-aiheet liittyvät Sibeliuksen elämään, musiikkiin tai aikakauteen, kuvailee Postitaide-näyttelyn kuraattori Pirjo Heino.

Nainen pitelee taideteosta kädessään.
Pirjo Heinon kädessä on postitaideteos, jonka aiheena on Aino Sibelius.Anne Niskanen / Yle

– Olen tyytyväinen, että korttimäärässä on mukana paljon hyvää taidetta, Anna-Maija Bergman sanoo. Monet lähetyskuoretkin ovat näyttäviä.

Onnitteluposti museon kokoelmiin

Jean Sibeliukselle lähetettyyn onnittelupostiin voi tutustua Verkatehtaalla, minne rakennetaan loppuviikosta kansainvälinen postitaidenäyttely. Taidetta on esillä myös muun muassa Verkatehtaan pihapiirissä olevan yhdyskäytävän seinillä ja Suistolla.

Postitaide-näyttelyn kuraattori Pirjo Heino kertoo, että loppuvuodesta koko näyttely menee Forssaan.

– Forssan kirjastossa avautuu postitaidenäyttely, minkä jälkeen näyttelykokonaisuus lähtee Tampereelle. Postimuseo on luvannut ottaa koko näyttelyn omiin kokoelmiinsa, Heino kertoo.

Onnea Jean Sibelius! -näyttelyn avajaiset Verkatehtaalla Taiteiden yönä 28. elokuuta kello 18.