Pihlajanmarjakoi tuhoaa omenasatoa Pohjois-Savossa – ”Mehua omenoista kuitenkin saa”

Sato näyttää jäävän viimevuotista huonolaatuisemmaksi. Pihlajan heikko kukinta ajoi pihlajanmarjakoit omenapuiden kiusaksi.

omena
Pihlajanmarjakoin pilaamia omenoita.
Heikki Haapalainen / Yle

Syksyn omenasato näyttää jäävän viimevuotista huonolaatuisemmaksi pihlajanmarjakoin vuoksi Pohjois-Savossa. Maakunnassa on esiintynyt runsaasti pihlajanmarjakoita, joka on muninut ahkerasti omenapuihin pihlajan alkukesän heikon kukinnan vuoksi.

– Kun ei ole pihlajia, niin koi hyökkää helposti omenan kimppuun. Omenoiden määrissä on paljon vaihtelua ja erityisesti laadun kanssa on ongelmia, kertoo Suonenjoella sijaitsevan marjanviljelyn koetilan kenttämestari Jari Känninen.

Kännisen mukaan ongelmana on ollut myös liian aikainen ruiskutusaika. Erityisesti pihlajanmarjakoista ovat kärsineet kotipuutarhat.

– Tavallinen ruiskutusaika juhannuksen jälkeen oli tänä vuonna liian varhain, kun alkukesä oli niin kylmä. Silloin ei vielä välttämättä ole ollut öttiäisiä liikenteessa, pohtii Känninen.

Torjunta on nyt myöhäistä

Elokuun ollessa pitkällä sadon suhteen ei ole enää mitään tehtävissä. Myöhemmin syksyllä ilmenevään maanvaivaan, muumiotautiin sen sijaan voi vielä vaikuttaa.

– Lehdet kannattaa haravoida puun juurelta ja sinne tippuneet omenat kerätä pois. Nämä voi hävittää joko kompostoimalla, polttamalla tai maahan hautaamalla, ohjeistaa Känninen.

Samalla neuvolla voi ennakoida myös pihlajanmarjakoin mahdollisia tuhoja seuraavana kesänä.

– Koit talvehtivat koteloina puun juurella. Yksi keino on myös hävittää pihlajat kokonaan omenapuiden lähettyviltä. Kannattaa myös alkukesästä katsoa, miten pihlaja alkaa kukkimaan, vinkkaa Känninen.

Sato on myöhässä

Tämän vuoden omenasato on myöhässä esimerkiksi viime vuoteen verrattuna.

– Sato on vasta tuloillaan. Peilaan tilannetta omaan kotipihaan. En ole vielä päässyt omia omenoita rouskuttelemaan, Känninen nauraa.

Pitkään puutarha-alalla työskennellyt Känninen muistuttaa, että pihlajanmarjakoin syömät omenat eivät ole käyttökelvottomia.

– Vaikka syömälaatu ja kauppalaatu on kärsineet, niin hyvää mehua siitä kuitenkin saa, toteaa Känninen.