Uusi tekniikka laajentaa pian todellisuutemme: "Voit nähdä laseilla, mitä huumeita joku on käyttänyt"

Uusi teknologia mahdollistaa pian jopa laajennetun todellisuuden. Virtuaalisten lasien lävitse saattaa tulevaisuudessa nähdä vaikkapa sen, kuinka paljon vierustoveri on baari-illan aikana maistellut kaljaa.

Ylen aamu
Ville Kivistö
Virtuaalitodellisuudesta on puhuttu tieteiskirjallisuudessa ja tulevaisuusvisioissa jo pitkään, mutta nyt se on pikkuhiljaa tekemässä tuloaan ihan tavallisten kuluttajien käsiin. Mitä virtuaalitodellisuus voi tuoda ihmisten jokapäiväiseen elämään? Vieraina tulevaisuustutkija Risto Linturi ja peliyhtiö Mindfield Gamesin toimitusjohtaja Ville Kivistö.

Virtuaalitodellisuus on uuden teknologian myötä koko ajan meitä lähempänä. Ensimmäisenä se tulee osaksi pelimaailmaa. Perinteisissä peleissä pelaaja seuraa aina jotakuta päähenkilöä, jatkossa hän pääsee itse ottamaan pääroolin.

– Pian markkinoille tulevissa 3D-peleissä lasien avulla voi katsoa yksityiskohtia ja ohjaimella tarttua esineisiin ja asioihin, kertoo virtuaalitodellisuuspeliä suunnitteleva Mindfield Gamesin toimitusjohtaja Ville Kivistö.

Virtuaalitodellisuuspelissä pelaaja saa entistä enemmän itse ratkoa ongelmia ja ottaa selvää tarinasta. Tulevaisuudentutkija, teknologia-asiantuntija Risto Linturi kuvailee virtuaalitodellisuutta kaikille tutun tarinan kautta.

– Vähän niin kuin Maija Poppasessa mentiin sisälle nuohoojan piirtämiin kuviin ja kuljettiin niissä kuvissa, samaan tapaan virtuaalitodellisuudessa pääsee heittäytymään.

Virtuaalitodellisuus kouluihin osaksi opetusta?

Kyse ei kuitenkaan ole vain pelimaailmasta. Virtuaalitodellisuus on tulevaisuudessa tulossa todennäköisesti hyvinkin suureksi osaksi jokapäiväistä elämää.

– Esimerkiksi koulutuksessa oppilaat voi viedä antiikin Roomaan virtuaalisten lasien avulla. Samaan tapaan voisi vaikka "lentää avaruuteen" halki galaksien. Näin oppi jäisi varmaankin paremmin päähän ja motivaatio oppimiseen kasvaisi, toteaa Kivistö.

Virtuaalilaseja suunniteltiin jo 1990-luvulla, mutta silloin ajatus tyssäsi teknologian puutteeseen. Laseja varten ei vielä ollut tarjolla tarpeeksi laadukasta näyttöä. Nykyään tavallisen älypuhelimen näyttötekniikka riittää keinotodellisuuden saavuttamiseen.

– Onhan tämä tosin ollut todellisuutta jo pitkään esimerkiksi Finnairin lentosimulaattoreissa. Sitä kun itse kokeilin ja otin kahvan käteeni, tajusin, että minähän voin pudottaa tämän koneen. Vatsaa kouristi, tunne oli niin todellinen, kuvailee Linturi.

Vaaleanpunaisia elefantteja ja promillekäräytyksiä

Laajennettu todellisuus on vielä yhden asteen virtuaalitodellisuutta edempänä. Linturin mukaan sillä tarkoitetaan vielä älyllisemmäksi muuttuvaa lasia, jonka läpi maailmaa voisi tulevaisuudessa katsella.

– Teknologia mahdollistaa pian sen, että voisimme nähdä laseista vaikkapa kuvitteellisia vaaleanpunaisia elefantteja tai virtuaalilemmikkejä. Voisimme nähdä myös esimerkiksi edellämme ajavan auton etäisyyden omasta autostamme tai jonkun ihmisen hengityksen alkoholipitoisuuden. Tai jopa vaikka katsoa laseilla kadun tosielta puolelta, mitä huumeita joku on käyttänyt, kuvailee Linturi.

Vähän aikaa sitten Googlen luomat älylasit kuitenkin poistettiin markkinoilta yksityisyydensuojaan liittyvien ongelmien takia.

– Jostainhan se tieto kuitenkin tulee. Jos on antanut henkilökohtaisia tietojaan esimerkiksi Googlelle, tai Facebookille, niin silloin ne tiedot ovat käytettävissä, sanoo Kivistö.

– Googlen laseihin vain ei oltu valmiita. Kun ihmiset tajuavat sen, miten suuresti voivat hyötyä laseista, niin uhrauksiakin ollaan varmasti valmiita tekemään, toteaa Linturi.

Linturi valottaa vielä muutamista hämmentävistä mahdollisuuksista, joita laajennettu todellisuus voi tulevaisuudessa tarjota.

– Jos minä vaikka teen huoltotyötä, voin lasien avulla jakaa edessäni olevan näkymän kaverini kanssa, ja hän voi neuvoa minua. Haamukädet ilmaantuvat ohjaimen avulla opastamaan, visioi Linturi.