1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukki toivotetaan tervetulleeksi Pohjois-Norjan Kautokeinoon – "Aika tuoda joulupukki kotiin"

Joulupukin kammarin konkurssiuutinen on noteerattu myös Pohjois-Norjan Kautokeinossa. On aika tuoda joulupukki kotiin, sillä Petteri Punakuonohan tulee täältä Finnmarkin tuntureilta, sanoo Kautokeinon elinkeinoyhdistyksen vetäjä Jan Ole Buljo.

Sápmi
Googlen palvelussa voi nähdä myös Joulupukin kammarissaan.
Googlen palvelussa voi nähdä myös Joulupukin kammarissaan.Google

Toisen epäonni on toisen onni, kirjoittaa NRK Sápmi. Uutinen Rovaniemen Napapiirin Joulupukin kammarin asettamisesta konkurssiin on noteerattu myös Pohjois-Norjan Kautokeinossa.

Siellä on virinnyt ajatus joulupukin kutsumisesta kylään.

– On aika tuoda joulupukki kotiin. Petteri Punakuonohan tulee täältä Finnmarkin tuntureilta, sanoo Kautokeinon elinkeinoyhdistyksen vetäjä Jan Ole Buljo.

"Petteri Punakuono on kotoisin täältä"

Jan Ole Buljo haluaa Kautokeinolle osan joulupukin kaupallisesta potentiaalista.

– Monet ovat tienanneet joulupukilla hyvät rahat vuosien aikana. Mutta nyt minun mielestäni meidän Kautokeinossa pitäisi saada pala tästä kakusta, sillä Petteri Punakuono on kotoisin täältä. Joulupukin nykyinen ulkoasukin juontaa juurensa täältä meidän alueiltamme, Buljo sanoo.

Elinkeinojohtajan mielestä Kautokeinon pitäisikin kiirehtiä asian kanssa ja aloittaa oma joulupukkiprojektinsa mahdollisimman pian.

"Saamelaisten poronhoito vaikutti joulupukkitarinaan"

Roy Andersen kertoo kirjassaan _Redningsmenn og lykkejegere _(su. Pelastajat ja onnenonkijat), että saamelaisten poronhoito vaikutti maailman käsitykseen joulupukista.

Kirjan mukaan norjanamerikkalainen Gudbrand Lomen mainosti poronlihaa Yhdysvalloissa 1910-luvulla saamelaisilla, inuiiteillä ja poroilla.

– Olen nähnyt elokuvan, jossa satoja tuhansia ihmisiä on kaduilla katsomassa joulupukkia poroineen ja rekineen, jotka mainostavat poronlihaa osana mainoskampanjan huipentanutta kiertuetta pitkin Yhdysvaltoja, kertoo Andersen.

Norjassa vain saamelaiset saavat omistaa poroja.

Lähteet: Roger Manndal / NRK Sápmi

Lue seuraavaksi