Maatiloille urakointi on ankara laji

Kun sateen uhka painaa päälle, pitäisi maatalousurakoitsijan repeytyä yhtä aikaa moneen paikkaan. Rehusesonki on kiivaimmillaan, kun pelloilta korjataan nyt kesän toista säilörehusatoa. Kuristussyksy on vielä maataloudessa edessä, arvioi urakoitsija.

Kotimaa
traktori, urakoitsija, maatalous
Elokuun viimeiset viikot ovat urakoitsijalle yhtä haipakkaa. - Kevätrehun teko on tosin vielä kiireisempää, kun aurinko paistaa yötä päivää ja heinä kasvaa silmissä, selvittää Raimo Koli liikkuvassa konttorissaan.Paula Hiljanen/Yle

Aamukuudelta liikenteeseen lähtenyt torniolainen urakoitsija ei pääse heti niittotöihin käsiksi. Elokuiset sääolosuhteet ovat hankalia peltomiehelle.

– Kaste on kova, kun on niin lämpöiset päivät ja kylmät yöt. Täytyy aamusta odotella, että kaste häviää. Muutenhan tässä saa mennä yömyöhään ennenkuin tulee iltakaste.

Urakoitsijan matkapuhelin soi juttuhetken aikana yhtenään. Urakka joutuu silti nopeasti.

– Loppuviikoksi on luvattu sadetta, kaikilla on hoppu ja hätä heinien kanssa. Pitäisi saada siilot täyteen. Sitä tehdään mitä keretään. Kahdella niittokoneella saadaan sata hehtaaria kaadettua päivässä.

traktori, niittokone, säilörehu, heinänteko
Paula Hiljanen /Yle

Kulunutta kesää vesittivät sateet, niistä saivat urakoitsijoiden mukaan pellotkin osansa. Säiden armoilla työskentelevä mies luonnehtii alkukesää surkeaksi.

– Sehän oli melkein toista kuukautta, ettei päästy tekemään mitään. Satoi vaan oikeastaan joka päivä. Sademäärät olivat niin suuria, ettei pelloille päässeet jalkamiehetkään. Saati sitten isommilla vehkeillä. Savikot junttaantuivat koviksi ja jänkämaat urautuivat ensimmäisen heinänteon aikaan.

Eurot ovat tiukoilla

Maataloudessa vallitseva taloudellinen matalapaine säteilee myös urakoitsijoiden toimialalle. Kukkaron nyörit ovat tiukalla, maksuajat ovat pidentyneet, tietää Koli.

"Kuristussyksy on vasta tulossa. Saa nähdä miten käy."

Raimo Koli

– Nythän se kuristussyksy on vasta tulossa. Saa nähdä miten käy. Joskus maksuja joutuu odottelemaan ja joskus ei. Onhan niitä ollut huonoja vuosia ennenkin. Mutta nyt kun maataloustukia on leikattu paljon, nähtäväksi jää, mitä se aiheuttaa.

Urakointia Koli nimittää ankaraksi lajiksi. Konekantaan vaaditaan läjäpäin euroja ja lyhyessä ajassa on puskettava paljon töitä.

– Traktori maksaa siinä 150 000 euroa ja niittokone kohta 80 000 euroa. Työaika on lyhyt: keväällä kolme viikkoa ja syksyllä kuukauden. Siinä ajassa sitä pitäisi tienata. Talvella lumenauraukset pidentävät sesonkia.