Kanarialinnut: dokumentti sisäilmasta sairastuneista

Dokumenttielokuva Kanarialinnut kertoo homealtistuksesta sairastuneista ihmisistä. Elokuva sai alkunsa ohjaaja Jari Kokon omista kokemuksista.

elokuvat
Kuvassa alipainetuuletin rakennuksen ulkopuolella ja sisään johtava letku
Ari Vihanta / Yle

Alkuvuodesta 2012 ohjaaja Jari Kokon vaimo sairastui sisäilmasta. Kokko ei siinä vaiheessa tiennyt aiheesta mitään, mutta hän ryhtyi selvittämään asiaa.

– Siinä huomasi kuinka valtavan laaja ongelma tämä on Suomessa, kuinka paljon näitä ihmisiä on joka puolella, Kokko sanoo.

Vaimo ei päätynyt elokuvan päähenkilöksi, vaan viisi päähenkilöä etsittiin muualta.

– Henkilöt löytyivät netin kautta. Sisäilmasairaat joutuvat monesti aika paljon eristäytymään, mutta onneksi on netti ja sosiaalinen media, toteaa Kokko.

Dokumentin päähenkilöt ovat Jyväskylästä, Pihtiputaalta ja Oulusta. Heidän valintansa on osin sattuman kauppaa, osin tietoista valintaa.

– Halusin laajemman kattauksen kuin vain Etelä-Suomen, ja etsin sellaisia henkilöitä, jotka ovat ohittaneet pahimman shokkivaiheen ja valmiita esiintymään, Kokko kertoo.

Hullun leima

Kokon mukaan sisäilmasta sairastuneita leimataan edelleen enemmänkin päästään vinksahtaneiksi kuin oikeasti sairaiksi. Hän pitääkin dokumenttiin osallistumista rohkeana.

– Kyllä, ehdottomasti. Monet, joihn otin yhteyttä, sanoivat, että eivät halua omalla naamallaan julkisuuteen. Osallistujat tuntuivat ajattelevan, että että ei ole enää mitään menetettävää, maine on mennyt, on sairas ja joutunut eristäytymään, sanoo Kokko.

Yksi Kokon motiiveista elokuvaan olikin ympäristön suhtautuminen.

Tuntui, että hulluksi ja hysteeriseksi leimaaminen oli raskaampi kestää  kuin itse fyysiset oireet.

Jari Kokko

– Kun vaimoni sairastui, huomasin ympäristön suhtautumisen. Tuntui, että hulluksi ja hysteeriseksi leimaaminen oli raskaampi kestää kuin itse fyysiset oireet, hän kertoo.

Kanarialintua ei enää uskota

Elokuvan nimi "Kanarialinnut" on peräisin ajan takaa. Kanarialinnut toimivat kaivoksissa ilman laadun mittareina. Jos kanarialintu lopetti laulamisen, tiedettiin, että ilma on huonoa.

– Sairastuneet ovat tavallaan kanarialintuja. Kun he reagoivat, siitä tietää, että kaikki ei ole kunnossa tässä paikassa. Näitä nykyajan kanarialintuja ei vain tahdota uskoa yhtä hyvin kuin ennen vanhaan kaivoksissa, Kokko valottaa.

Kokon mukaan elokuva on saanut pääasiassa hyvän vastaanoton.

– Sairastuneet ovat kokeneet saavansa vertaistukea. Ne taas, joita asia ei ole omakohtaisesti koskettanut, ovat kokeneet, että asiat ovat selkiytyneet. Jotkut ovat tosin osoittaneet tieteellisempää otetta, mutta pyrin esittämään asiat ihmisen kautta, hän kertoo.

Dokumentti on tulossa televisiosta lokakuussa. Siihen asti Kokko kierrättää elokuvaansa ympäri maata elokuvateattereissa. Tänään elokuva on tarjolla Viitasaarella.

Jari Kokkoa haastatteli Virpi Kotilainen.