1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Immonen pyytää määräaikaista eroa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä

Kukaan ei ole painostanut minua päätökseen, Immonen kertoo. Tapahtumat alkoivat kansanedustajan Facebook-kirjoituksesta heinäkuussa.

JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho perussuomalaisten Työmiehen tuumaustunti -mediatilaisuudessa Helsingissä 26. elokuuta.
Katso tästä Olli Immosen puheenvuoro kokonaisuudessaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kertoo pyytäneensä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Sampo Terholta määräaikaista eroa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Hän on pyytänyt eroa lokakuun puoliväliin saakka. Päätöstä hän perustelee työrauhan saavuttamisella.

– Kukaan ei painostanut, ratkaisu oli omani, Immonen kertoo.

Sampo Terhon mukaan ryhmä saa näin työrauhan ja mahdollisuuden arvioida tilannetta ja luottamusta Immoseen.

– Pidän ratkaisua reiluna, Terho kommentoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on kertonut STT:lle antamassaan lausunnossa hyväksyvänsä Immosen ja Terhon ratkaisun. Soini on tapauksen ajan korostanut, että sen hoito kuuluu eduskuntaryhmälle.

Immonen ei ole enää ryhmän jäsen, joten ryhmä ei voi määrätä hänelle muita sanktioita, Terho kuvailee. Immonen hakenee ryhmän jäsenyyttä jälleen parin kuukauden kuluttua.

– Silloin luottamus punnitaan, Terho sanoo.

"Ei ollut peruspoliitikon peruspuhetta"

Immonen kertoi oman näkemyksensä kesän tapahtumista perussuomalaisten Työmiehen tuumaustunnilla tänään keskiviikkona. 

– En halunnut tulla julkisuuteen asian vuoksi, sillä tiedän kuinka vaikeaa on keskustella maahanmuuton ongelmista, kun poliittinen vastapuoli mellastaa tunteiden vallassa ja media repii vain kohuotsikoita, Immonen perustelee nyt.

Hän julkaisi kohua herättäneen Facebook-kirjoituksensa 25. heinäkuuta. Immosen mukaan kirjoituksesta yritettiin löytää "mitä erikoisimpia yhteyksiä":

– Useat mediat väittivät totuutena, että julkaisin kirjoituksen Utøyan vuosipäivänä, vaikka näin ei ollut, Immonen kommentoi.

Kirjoituksella ei ollut Immosen mukaan mitään tekemistä Anders Behring Breivikin hirmutekojen kanssa.

– En hyväksy minkäänlaista väkivaltaa edistää poliittisia päämääriä, Immonen vakuuttaa edelleen.

Hän kertoo kirjoittaneensa tekstin "normaalissa mielentilassa":

– En yliväsyneenä, en ylijuopuneena, hän kuvailee.

Tarkoitin sen eräänlaiseksi hengennostatukseksi omille ystävilleni Suomessa ja Suomen rajojen ulkopuolella.

Olli Immonen

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa hän tarkensi, ettei ollut lainkaan juopunut julkaistessaan tekstin. Facebook-kirjoitustaan hän kuvailee niin, ettei se ollut peruspoliitikon peruspuhetta:

– Tarkoitin sen eräänlaiseksi hengennostatukseksi omille ystävilleni Suomessa ja Suomen rajojen ulkopuolella, muiden merkitysten etsiminen on ollut turhaa ja väärin, Immonen sanoo.

Hän korosti keskviikkona, että julkaisi tekstin henkilökohtaisella Facebook-sivullaan.

– En lähettänyt tiedotetta, en lisännyt tekstiä virallisiin blogeihin. Se ei ollut tarkoitettu viralliseksi kannanotoksi, kansanedustaja sanoo.

Terho: Olisi pitänyt muotoilla toisin

Sampo Terho kuvaili aamun tilaisuudessa, että teksti olisi pitänyt muotoilla toisin. Englanniksi kirjoitetussa tekstissä Immonen kertoi muun muassa unelmoivansa vahvasta kansakunnasta, joka voittaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Keskusrikospoliisi totesi, että Immosen nettikirjoitus ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä eikä siitä käynnistetä esitutkintaa.

Tänään Immonen kommentoi, ettei kirjoittaisi nyt "niin monitulkintaista tekstiä".

– Tähän ansaan en toista kertaa aio mennä, hän sanoo.

Immonen korostaa, ettei tunne Suomen vastarintaliikettä eikä ole tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä. Hän viittasi aiemmin kesällä otettuun valokuvaan, jossa hän esiintyy Suomen kenraalikuvernööri Nikoilai Bobrikovin 1904 ampuneen Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa Suomen vastarintaliikkeen jäsenten seurassa. Hän kertoo olleensa paikalla Suomen sisu -järjestön kanssa, kun paikalle tuli myös Suomen vastarintaliikkeen edustajia. Hän vertaa Suomen sisun olevan kansallismielinen ja Suomen vastarintaliikkeen olevan kansallissosialistinen järjestö.