Viranomaiset ja kunnat kartoittavat kaikki mahdolliset tilat maahanmuuttoa varten

Viranomaiset ja kunnat laativat varautumissuunnitelmaa laajamittaista maahanmuuttoa varten. Tavoitteena on kartoittaa kaikki mahdolliset tilat, jotka voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen tulee yhtäkkiä suuri määrä ulkomaalaisia.

Kotimaa
Vastaanottokeskuksen majoitustilat
Krista Karppinen/Yle

Viranomaiset ja kunnat laativat Pirkanmaalla varautumissuunnitelmaa laajamittaisen maahanmuuton varalle.

Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa varautumissuunnitelmaan soveltuvat tilat on tarkoitus selvittää tämän vuoden loppuun mennessä.

Ely-keskuksen lisäksi kartoituksessa ovat mukana aluehallintovirasto, sairaanhoitopiirit ja kunnat sekä Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri, jonka kanssa on aiesopimus vastaanottokeskusten toimeenpanosta.

Tavoitteena on kartoittaa kaikki mahdolliset tilat, jotka voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen tulee yhtäkkiä suuri määrä ulkomaalaisia.

– Varautumissuunnitelman teko on tullut ajankohtaisemmaksi kuin aiemmin ajateltiinkaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä on lähtenyt ripeään kasvuun, sanoo maahanmuuttopäällikkö Pirjo Pajunen Pirkanmaan Ely-keskuksesta.

Pajusen mukaan viime vuosikymmenen loppupuolella tehdyt tilakartoitukset ovat jo auttamattomasti vanhentuneet.

Tilat kartoitetaan loppuvuoteen mennessä

Varautumissuunnitelmaan kuuluvat vastaanottokeskukset, mutta myös mahdolliset järjestelykeskukset. Järjestelykeskusta tarvitaan, jos puhutaan isoista tulijamääristä, sadoista nopeassa tahdissa.

Järjestelykeskuksissa tehtäisiin ensimmäiset tarkistukset siitä, että tulijat todella ovat turvapaikanhakijoita. Tämän jälkeen heidät sijoitetaan vastaanottokeskukseen.

Järjestelykeskuksia ei vielä ole, eikä niille ole ollut tarvettakaan.

– Varautumissuunnitelmassa katsotaan, miten paljon saamme kuntien tiloista selville. Tämän jälkeen pystymme peilaamaan sitä tulijamäärän kehitystä vasten, Pajunen sanoo.

Mitään tarkkaa määrää siitä, minkä verran tiloja pitäisi tulijoille olla, ei ohjeissa voida antaa.

Kuntien kanssa tehdään aiesopimuksia mahdollisista tiloista. Aiesopimus ei sido kuntaa varsinaisen vastaanottokeskuksen perustamiseen.