"Schengen on vaarassa" – Euroopasta kuuluu vapaata liikkuvuutta vastustavia ministeriääniä

Schengen-maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kyseenalaisti maanantaina Schengen-järjestelmän kestävyyden, mikäli nykyinen pakolaistilanne jatkuu. Eurooppaan on saapunut tänä vuonna meriteitse yli 192 000 siirtolaista ja pakolaista.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että maahanmuutto on osin hallitsematonta. Hänen mukaansa Suomella on suunnitelmat rajatarkastusten palauttamisesta. Schengen-maiden välillä ei tavallisesti ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia, mutta ne on mahdollista palauttaa väliaikaisesti erityisen kriisin aikana.

Myös muissa Euroopan maissa on pohdittu viime aikoina Schengenin tulevaisuutta. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere on vaatinut Euroopan unionilta toimenpiteitä, jotka estäisivät pakolaisia matkustamasta vapaasti Euroopan sisällä.

Saksa on ollut tyytymätön siihen, että Italia ja Kreikka eivät noudata sääntöä, jonka mukaan tulijoiden pitää hakea turvapaikkaa ensimmäisessä EU-maassa, johon he saapuvat.

"Jos kukaan ei noudata lakia, Schengen on vaarassa. Siksi meidän pitää kiireellisesti löytää eurooppalaisia ratkaisuja."

Tšekin valtiovarainministeri Andrei Babish on mennyt astetta pidemmälle.

"Schengen-alueen ulkoiset rajat pitää sulkea välittömästi ja aluetta on suojeltava laittomilta siirtolaisilta."

Britannian pääministeri David Cameron kuuluu perinteisesti Schengenin vastustajiin. Britannia ei kuulu Schengen-sopimukseen.

"Pitäisikö meidän tarkastella väitteitä siitä, että ihmisten pitäisi olla vaikeampi tulla Britanniaan ja vaatia sosiaalietuuksia. Kyllä, rehellisesti sanottuna, pitäisi. Joten vapaan liikkuvuuden alueella on asioita, joihin me haluamme muutoksia."

EU-parlamentin puhemies Martin Shultz on todennut maahanmuuton kiihtymisen vaarantavan vapaan liikkuvuuden. Hän ei kuitenkaan usko Schengen-sopimuksen rajoittamiseen.

"Vapaaehtoisia tai hallitusten välisiä järjestelmiä on kokeiltu aiemmin, ja ne ovat epäonnistuneet."

Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni huomauttaa, että ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n peruspilareista.

"Sisilian rannikoilta Kosille, Makedoniasta Unkariin ja Calais´hen, jännitteet kasvavat ja ajan kuluessa ne voivat vaarantaa Schengenin. Voimmeko kuvitella unionia ilman Schengeniä, paluuta vanhoihin rajoihin?"

Schengenin tulevaisuutta ei pohdita ensimmäistä kertaa. Ranska ja Italia vaativat sopimuksen uudelleen arvioimista huhtikuussa 2011, kun maahanmuutto Pohjois-Afrikasta alkoi kiihtyä. Silloiset presidentti Nicolas Sarkozy ja pääministeri Silvio Berlusconi kirjoittivat EU:lle.

"Välimeren maahanmuuttoa koskeva tilanne voisi nopeasti muuttua kriisiksi, joka nakertaa maanmiestemme luottamusta Schengenin vapaaseen liikkuvuuteen."

Schengenin sopimusta muotoiltiin, ja tilapäiset rajatarkastukset tehtiin mahdolliseksi komission luvalla.

Vapaata liikkuvuutta on haluttu rajoittaa myös terroristi-iskujen jälkimainingeissa. Viimeisin esimerkki on Amsterdamin ja Pariisin väliseen junaan perjantaina tehty isku, joka sai Belgian pääministeri Charles Michelin vaatimaan matkustajien tarkastuksia.

"Schengenin sopimus on tärkeä taloudellemme ja kansalaisillemme, mutta kohtaamme uusia uhkia Euroopassa, joten meidän pitää ehkä omaksua uusia sääntöjä, kuten henkilöllisyys- ja matkatavaratarkastukset."

EU-maiden sisäministerit ja ulkoministerit kokoontuvat lokakuun puolivälissä keskustelemaan Eurooppaan saapuvasta valtaisasta turvapaikanhakijoiden virrasta.