1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakaasuterminaalijätin peruskivi muurattiin Torniossa

Nesteytetyn maakaasuterminaalin peruskivi on muurattu Torniossa. Juhlallisuudet pidettiin keskiviikkona Röyttän satamassa.

Kotimaan uutiset
peruskivi, muuraus
Minna Aula/Yle

Tornion 50 000 kuutiometrin terminaalista tulee Pohjoismaiden suurin. Sen omistaa ManGa Terminal Oy, jonka osakkaita ovat Outokumpu, Svenskt Stål AB, Skangass ja EVP Energia.

peruskivi, muuraus, satama
Peruskiven sisään laitettiin muun muassa päivän Pohjolan Sanomat sekä lajitelma kolikoita jälkipolville tutkittavaksi.Minna Aula /Yle

Maansiirtotyöt alkoivat Röyttässä tammikuussa 2015.Terminaalin ympyrän muotoinen perusta on nyt valmis ja se on halkaisijaltaan 50 metriä. Kaikkiaan valutöihin on mennyt tähän mennessä 2 200 tonnia betonia.

Muutaman viikon päästä ryhdytään tekemään seiniä, jotka olisivat harjakorkeudessa lokakuussa, kertoo ManGa LNG:n toimitusjohtaja Mika Kolehmainen.

– Betoniseinien korkeus tulee olemaan noin 46 metriä ja ne tehdään yhtäjaksoisesti liukuvalamalla. Tämä kestää yötä päivää tehtynä kolme viikkoa.

Outokumpu käyttää maakaasua Tornion terästehtaan prosesseissa. SSAB puolestaan kuljettaa kaasua Raahen terästehtaalle.

Tornio, kaupunginjohtaja, Nousiainen
Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen juhlapuheenpitovuorossa.Minna Aula /Yle

EVP Energia käyttää kaasua Tornion voimalaitoksessa.

– Varsinkin meriliikenne on herännyt LNG:n käyttöön ja uudet laivat hyödyntävät sitä energianlähteenä. Maaliikenteeseen se tullee myös tänne pohjoiseen jollakin aikavälillä, arvioi Kolehmainen.

Tornion LNG-terminaalin on määrä olla toiminnassa keväällä 2018.

Lue seuraavaksi