Velkapeli uhkaa Kiinan taloutta – näin se toimii

Kiinassa suuri osuus liiketoiminnasta perustuu muutaman kuukauden mittaisiin lainoihin, joiden jälkiä on mahdotonta seurata. Tätä velkapeliä pyörittävät valvonnan ulkopuolella toimivat ns. varjopankit, jotka tekevät muutaman kuukauden sijoituksia pörssissä noteerattuihin osakkeisiin.

talous
grafiikka

Kiinassa rahaa liikutellaan ja sijoitetaan paljon lyhytaikaisina, kolmen kuukauden lainoina varjopankkien kautta, jotka eivät ole virallisesti edes pankkeja.

Peli perustuu olettamukselle, että halvalla kolmeksi kuukaudeksi lainattu raha tuottaa pörssissä ja velan maksu on helppoa. Kaikki menee hyvin niin kauan kuin pörssikurssit nousevat, mutta kun kurssit laskevat, ovat lainarahalla sijoituksia tehneet yritykset ja niille rahaa lainanneet vaikeuksissa.

Nordean Kiinan-yksikön tekemän analyysin mukaan jopa 90 % kaikista kiinalaisyrityksistä on sekaantunut tässä kuvattuun toimintaan.

grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Kaikki menee hyvin ja yritykset kasvattavat varallisuuttaan niin pitkään kuin osakkeiden arvo pörssissä nousee.

Kun pörssit alkavat menettää arvoaan, ovat kaikki ketjun yritykset pulassa. Osakkeiden arvon lasku pörssissä voi johtaa konkurssiaaltoon yritysrintamalla.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka