1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Näin pihlajanmarjakoi tekee tuhojaan puutarhoissa – omenoista saadaan vain mehusato (video)

Omenarupi ja pihlajanmarjakoi ovat sen verran kova yhdistelmä, että kun ne summaa alkukesän tuulisiin ja sateisiin päiviin, ei omenasato monellakaan pihalla anna aihetta hyvänmielen hyrinään. Sen sijaan luumut voivat hyvin ja kirsikat jopa erinomaisesti.

luonto
Pihlajanmarjakoin pilaamia omenoita.

Kesä 2015 tullaan luultavasti muistamaan ainakin siitä, että yli puolet kesästä oli sateista ja kylmää. Keli ei ilahduttanut ihmisiä, mutta ei se ollut mieleen pölyttäjille eikä hedelmäpuillekaan. Omenarupi keleistä sen sijaan oikein villiintyi.

– Kylmä ja sateinen sää on omenaruven leviämiselle otollista aikaa. Kun sitten vielä kävi niin, että viimevuotinen runsas pihlajanmarjasato tyssäsi tämän kesän pihlajanmarjan tuoton, saivat vähätkin omenat riesakseen pihlajanmarjakoin, kertoo Lempisten Luomuomenan tarhuri Reetta Lempinen.

Pihlajanmarjakoi on hyvin vaatimattoman näköinen, ruskeanharmaa pieni perhonen. Sen toukka löytää tiensä omenoihin niinä vuosina, kun pihlajan marjasato on huono.

– Kyseinen laji talvehtii maassa toukkana ja kuoriutuu heinä-elokuun taitteessa. Sen jälkeen se siirtyy munimaan pihlajanmarjoihin, mutta ellei niitä ole, se valitsee mielellään omenan, jos niitä kasvaa lähettyvillä, Reetta Lempinen kertoo.

Sadonkeruun aikoihin pihlajanmarjakoin toukka tulee ulos omenasta - tai marjoista, jos niitä on ollut saatavilla - ja painuu jälleen maahan talvehtimista odottelemaan.

Yritimme ennakoida pihlajanmarjakoin omenoihin tuloa kasvattamalla toukille tarjolle makeapihlajaa. Kun pölytys ei alkukesästä säiden takia onnistunut, varasuunnitelmamme meni mönkään.

Reetta Lempinen, omenatarhuri

– Koska pihlajanmarjattomat vuodet ovat aina odotettavissa tietyin väliajoin, laitoimme jo ennalta tarjolle kasvamaan makeapihlajaa, joihin koit oli tarkoitus houkutella. Nyt ei tepsinyt sekään konsti, sillä alkukesän säät sotkivat pölytyksen, eikä varatarjoilukaan tuottanut satoa, Reetta Lempinen kertoo.

– Säiden takia kukinta oli viikolla myöhässä. Meillä on kyllä mehiläispesiä tässä tarhan tuntumassa, mutta sateisen ja tuulisen sään takia mehiläiset eivät päässeet hoitamaan hommiaan niin että pölytys olisi onnistunut.

Poikkeuskesä karsii jyvät akanoista

Lempisten omenatarhalla on reilut 200 eri omenalajiketta ja lisäksi useita kymmeniä lajeja päärynää ja luumua. Kesä on ollut oivaa aikaa havainnoida, mitkä lajikkeet ovat herkkiä omenaruvelle, ja mitkä näyttäisivät pärjäävän pihlajanmarjakoita vastaan.

– Kaikista omenalajeista vain yksi on sellainen, jossa ei ole ollenkaan pihlajanmarjakoi- tai rupivioituksia. Jonkin verran enemmän on sitten niitä lajeja, joissa ei ole rupea, mutta koita nekään eivät ole pystyneet torjumaan, tarhuri Lempinen kertoo.

Vioittuneista hedelmistäkin saa aivan oivaa mehua, mutta syömäompuiksi niistä ei ole.

– Tällaista erilaisten syklien kanssa elämistä tämä luomutarhaaminen on. Tänävuonna sadon kanssa kävi näin, toivottavasti ensi vuonna säät ovat suotuisammat - niin kesälomalaisille, kuin omenatarhureillekin, Reetta Lempinen toteaa puurivejään katsellen.

Lue seuraavaksi