Hanhiparvet riesana puistossa – "Kyllä täällä miinoja riittää"

Puistoalueella lepäilee satakunta hanhea syysmuuttoa odottelemassa. Lenkkeilijän kengänpohjat saavat osansa maassa olevasta linnun ulosteesta. Hanhiparven majailu alueella on epämiellyttävää, mutta ei vaarallista.

ilmiöt
Kanadanhanhien jälkiä ja jätöksiä Vaasassa.
Kanadanhanhien jätöksiä Vaasassa.Sami Pöntinen / Yle

Pienen puistolenkin jälkeen kengänpohjat tuoksahtavat vienosti linnunjätöksille. Puistoalueilla, kuten Vaasan Onkilahdessa, hanhiparvet ovat jokasyksyinen riesa. Näin alkusyksystä kanadan- ja valkoposkihanhia kerääntyy alueelle jopa satapäin odottelemaan syysmuuttoa.

– Tästä ne lentävät Keski-Eurooppaan Atlantin rannikolle. Nämä ovat vähän kuin kokoontumisajot, sanoo lintuharrastaja Ari Lähteenpää Merenkurkun Lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Ei uhkaa terveydelle

Puiston käyttäjille ja ylläpidolle lintuparvi aiheuttaa harmia.

– No, joku tykkää, että parvi on kaunis, mutta ulosteet ovat uimarannoilla ja puistoissa riesa. Ei ole kiva mennä piknikille. Kyllä täällä "miinoja" riittää, toteaa vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell Vaasan kaupungilta. Valituksia lintuparvista ei kuitenkaan paljon tule.

Jos meinaa sairastua, pitäisi käytännöllisesti katsoen ruveta syömään sitä ulostetta

Ari Lähteenpää, lintuharrastaja

– Enemmän kysellään uimarannoista ja niiden hygieniasta. Tämä on vaan jokasyksyinen riesa, johon on jo totuttu, myötäilee myös Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen.

Lintujen aiheuttama haitta on myös lintuharrastajan mukaan enemmän esteettinen kuin terveydellinen.

– Eivät ne varsinaisesti aiheuta tuhoja. Ennemminkin ulosteesta tulee epämiellyttävä tunne. Ne bakteerimäärät, joita ulosteessa on, ovat suhteellisen pienet. Jos meinaa sairastua, pitäisi käytännöllisesti katsoen ruveta syömään sitä ulostetta, Ari Lähteenpää miettii.

Puisto on kuin katettu pöytä

Vaasalaispuiston lintuparvessa lienee sekä valkoposkihanhia että kanadanhanhia.

– Ne viihtyvät rinnakkain. Jos on satakunta lintua parvessa, niin niiden määrästä jo melkein pystyy päättelemään, että ne ovat valkoposkihanhia. Kanadanhanhet eivät viihdy niin suurissa parvissa, sanoo Ari Lähteenpää.

Hanhet etsiytyvät Lähteenpään mukaan turvallisille paikoille – puistoihin, jotka parvi huomaa helposti lennosta. Ja paikkoihin, joissa riittää ruokaa.

– Puistot ovat hyviä, kun niissä on lyhyeksi leikattu ruoho. Se on ihan optimaalinen, kuin katettu pöytä, Lähteenpää sanoo.

– Tieto hyvistä paikoista leviää aika nopeasti lintujen keskuudessa.

"Isännän otteita" kokeiltu

Vaasassa on koitettu päästä eroon hanhiparvista päästämällä puiston nurmikko välillä kasvamaan tavallista pidemmäksi. Muutenkin "isännän otteita" on kokeiltu.

– Hätistelty on. Aina voi yrittää, mutta pelkäänpä, että ne vain käyvät ylhäällä ja tulevat takaisin, Kaj-Erik Grandell sanoo.

Samaa sanoo Ari Lähteenpää.

– Voi niitä yrittää hätistää, mutta se on tosi vaikeata, olipa kyse hanhista tai muista lintulajeista. Linnut oppivat aika helposti sen, ettei ole todellista vaaraa.