Museovirasto ei vastusta enää Hämeenlinnan ortodoksisen kirkon purkamista

Museovirasto pitää yhä Hämeenlinnan 1960-luvulla rakennettua ortodoksikirkkoa rakennuskulttuurisesti arvokkaana. Viraston mielestä kirkon purkulupa tulisi myöntää vasta sen jälkeen, kun uuden kirkkorakennuksen suunnitelmat ovat saaneet rakennusluvan.

Kotimaa
Hämeenlinnan ortoksinen kirkko on moderni rakennus vuodelta 1962.
Hämeenlinnan Kaurialassa sijaitseva punatiilinen ortodoksinen kirkko on kärsinyt sisäilmaongelmista. Kirkossa on havaittu myös rakenteita nakertavaa sädesientä.Yle

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko edustaa 1960-luvun modernia arkkitehtuuria ja on harvinaisuus suomalaisten ortodoksisten kirkkojen keskuudessa.

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko on Museoviraston näkemyksen mukaan mahdollista muuttaa ja myös laajentaa seurakunnan tarpeita vastaavaksi. Kirkon purkuhakemus on parhaillaan Hämeenlinnan rakennusvalvonnan käsittelyssä.

Museoviraston mielestä nykyisen kirkon purkulupa tulisi myöntää vasta sen jälkeen, kun uuden kirkkorakennuksen suunnitelmat ovat saaneet rakennusluvan.

Laajennus vaatisi arkeologisia tutkimuksia

Jos kirkon uudisrakennus olisi nykyistä kirkkoa suurempi, alue vaatisi arkeologisia selvityksiä, koska kirkko sijaitsee muinaisjäännökseksi määritellyllä Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla Eureninkadun ja moottoritien tuntumassa.

Häät Hämeenlinnan ortodokisessa kirkossa.
Hämeenlinnan ortoksisen kirkon sali on pieni ja hyvin intiimi.Kari Mustonen/ Yle

Museoviraston saamien tietojen mukaan nykyisen ortodoksisen kirkon tekninen kunto on tavanomainen. Nykyinen kirkko olisi mahdollista myös peruskorjata ja laajentaa seurakunnan tarpeita vastaavaksi.

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta on halunnut jo muutaman vuoden purkaa nykyisen kirkkorakennuksen ja korvata sen perinteisemmällä ortodoksikirkolla.

Pienehkö punatiilinen ortodoksinen kirkko on kärsinyt sisäilmaongelmista ja siellä on havaittu rakenteita nakertavaa sädesientä.