Liettualainen asuntomurtautuja listasi poliisille: Näistä syistä tulin juuri Suomeen

Itä-Suomen poliisille uskoutunut asuntomurtautuja luetteli viisi syytä, miksi Suomi on otollinen maa ulkomaalaisen rikollisen näkökulmasta.

Kotimaa
Kodin murrettu ovi.
Yle

Tämän kesän tilastot asuntomurroista ovat karua luettavaa. Esimerkiksi Itä-Suomessa asuntoon kohdistuneita murtoja kirjattiin heinäkuussa poliisin järjestelmään yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna: 34 kappaletta.

Vaikka Itä-Suomessa asuntomurrot ovat edelleen valtaosin kotimaista tuotantoa, poliisissa on huomattu, miten ulkomaalaisten koplien rikoksia paljastuu paljon juuri kesäisin. Eräs kiinnijäänyt liettualainen asuntomurtautuja listasi poliisille viisi syytä, miksi Suomeen kannattaa tulla:

1. Omaisuusrikoksista annetaan pieniä tuomioita.

2. Suomessa on hyvät vankilat.

3. Poliiseja on vähän, eli kiinnijäämisriski on pienempi kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maissa.

4. Poliisi ei hakkaa, kuten joissakin muissa maissa.

5. Suomalaiset eivät suojaa omaisuuttaan.

Liettualaisen listauksesta kohta viisi on sellainen, jolle jokainen asunnonomistaja voi tehdä jotain. Kuopiolaisen lukkosepän Kirsi Karjalaisen mukaan eniten puutteita on vanhojen asuntojen turvajärjestelmissä. Hän antaa asunnonomistajille muutamia nyrkkisääntöjä asian korjaamiseen.

– Varmuuslukot, takalukkiutuvat lukkorungot ja murtosuojatut turvahelat avainpesiin. Siihen päälle sitten kameravalvontaa ja murtohälytintä, jos haluaa, Karjalainen luettelee.

Näin ulkomaalaiset koplat eroavat suomalaisista

Ulkomailta tulleilla murtokoplilla on erilaiset toimintatavat kuin suomalaisilla, tietää Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Juha Korhonen. Hänen mukaansa tyypillistä "tuontimurroille" on, että ne kohdistuvat mökkien ja kerrostalojen sijasta omakotitaloihin.

– Useasti ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa kohteeksi joutuneet alueet ovat pääteiden läheisyydessä tai sijoittuvat siten, että pääteille voidaan nopeasti poistua. Lisäksi samalla alueella tehdään useampi rikos ennen poistumista, Korhonen sanoo.

Toinen ulkomaalaisten asuntomurtautujien tunnusmerkki on poliisin mukaan ammattimaisuus. Kiinnijääneiltä on löytynyt karttoja, muistiinpanoja, osoitteita sekä navigaattorien merkkipisteitä. Etukäteistiedustelulla varkaat pyrkivät selvittämään, milloin omistajat ovat poissa.

– Voidaan seurata talossa tapahtuvaa liikettä, valojen syttymistä hämärän aikaan ja pihan kuntoa.

Kolmas seikka, mikä erottaa muualta tulleet murtokoplat suomalaisista, on saalis. Korhonen sanoo ulkomaalaisten varkaiden vievän erityisesti koruja ja käteistä rahaa. Kotimaisten murtajien mukaan lähtee myös elektroniikkaa, alkoholia ja aseita.