Armeija vaihtoi taktiikkaa valtavassa räjähteiden raivausurakassa Kuopiossa

Puolustusvoimat jatkaa Kuopion Neula- ja Savilahdessa olevien vanhojen sotilasräjähteiden tarkastuksia ja raivausta. Nostossa on siirrytty sukeltajien sijaan magneettiin ja kauhaan.

Kotimaa
Puolustusvoimien kalustoa Kuopiossa.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Neula- ja Savilahdessa on raivattu jälleen jo viikon ajan vanhoja sotilasräjähteitä järven pohjasta. Tämänkertainen raivausjakso jatkuu syyskuun lopulle saakka.

Raivauksessa on tehty taktiikan muutos. Aiemmin räjähteitä ovat nostaneet sukeltajat, mutta nyt nostamisessa on siirrytty käyttämään magneettia ja kahmarikauhaa. Niillä järven pohja saadaan tarkemmin puhtaaksi kuin sukeltajien voimin.

– Sukeltaja näkee mutaisessa ja sameassa järven pohjassa vain noin puolen metrin päähän. Kun siellä on vaikkapa sormen kokoisia esineitä, niin niitä ei näe tai saa pysymään käsissä, kertoo yliluutnantti Janne Aittamaa Kainuun Prikaatista.

Nyt magneetilla ja kauhalla siivotaan räjähteitä paikasta, josta sukeltajat ovat niitä aiemmin nostaneet. Viikon aikana raivauksessa on nostettu noin 30 käsi- ja heitinkranaattia sekä 200 sytytintä.

Kun siellä on vaikkapa sormen kokoisia esineitä, niin niitä ei näe tai saa pysymään käsissä.

Janne Aittamaa

Turvallisuussyistä räjähteiden noston aikana vesialueella liikkumista on rajoitettu. Neulalahdessa rajoitusalue ulottuu 500 metrin säteelle räjähteiden nostossa käytettävän lautan ympärillä. Lautalla työskennellään pääasiassa kello 8–17 välisenä aikana maanantaista perjantaihin. Raivauksesta vastaa Kainuun Prikaati.

Ensi talvena Neula- ja Savilahdesta räjähteitä ei nosteta, vaan raivauksissa on siirrytty kesätyöskentelyyn. Yliluutnantti Aittamaan mukaan raivaus jatkuu seuraavan kerran vuoden kuluttua syksyllä noin kuuden viikon ajan.

Silloin raivaus jatkuu syvemmältä kohdalta jossa on kasoja, joista räjähteitä ei ole aiemmin nostettu. Räjähteiden raivauksen arvioidaan jatkuvan vielä viiden vuoden ajan.