Jyvälä nousi tuhkasta

Tuhopoltossa palaneen tietokoneen ehjäksi jäänyt kovalevy mahdollisti Jyvälän uuden elämän. Nyt talolle etsitään uusia toimintaideoita ja käyttäjiä.

kiintolevyt
Jyvälän uusi talo auringonpaisteessa.
Jyvälän tuhkasta nousseelle talolle etsitään sekä uusia ideoita että käyttäjiä. Yle/Ere Ek

Jyväskylän Mäki-Matissa tuhopoltetun Jyvälän setlementtitalon raunioille noussut uusi talo on otettu käyttöön.

Uuden talon rakentaminen ei ollut itsestään selvää. Kaiken alusta aloittaminen hirvitti muiden muassa Jyvälän Setlementtitalon toiminnanjohtaja-rehtoria Helena Huovilaa.

– Sain sisua muun muassa siitä, että palaneen tietokoneeni kovalevy löytyi ehjänä. Olin jo henkisesti varautunut, että en suostu siihen, että minun pitää aloittaa kirjoittamaan ensimmäisen asiakirjan ja ensimmäisen sähköpostin ensimmäistä kirjainta. Mutta kun kaikki löytyi kovalevyltä, siitä oli helppo jatkaa, Huovila huokaisee.

Kaikki mahtuvat uuteen taloon

Jyvälän ydinalaa ovat opintotoiminta sekä lapsi- ja nuorisotyö. Nyt uudelle talolle etsitään sekä uusia käyttäjiä että uusia ideoita. Toiveita tulevasta toiminnasta on voinut ideoida Jyvälän nettisivuilla.

– Ideoita on tullut jonkin verran, mutta toki niitä otetaan vielä lisää vastaan, varsinkin tämän myötä, kun uudet tilat on saatu, Helena Huovila sanoo.

Toimintaideoita voi tulla hautomaan vaikka paikan päälle valmiiseen taloon, toiminnajohtaja-rehtori kutsuu.

– Haluamme kehittää toimintaa laidasta laitaan, tapahtumia, ohjausta, senioreitten kohtaamista ja auttamista, Helena Huovila ideoi.

Uutta avointa kansalaistoimintaa kehitetään siis kaikille, nuorista vanhoihin. Hyvä esimerkki tästä on uusi senioripysäkki, jossa voi pohtia syvällisemmin mennyttä elämää ja sitä, mitä on vielä jäljellä.

– Siinä iässä on esimerkiksi paljon menetyksiä, että miten niihin suhtautuu. Mutta sitten taas on uutta intoa ja virtaa tehdä uusiakin asioita, Huovila toteaa.

Viitaniemen toimitila myyntiin

Uuden talon suurin haaste on pitää talous tasapainossa. Se edellyttää muun muassa Viitaniemessä olevan vanhan toimitilan myymistä.

– Siellä on hyvä noin 400 neliön tila myytävänä tai vuokrattavana. Meillä ei ole sille käyttöä, koska tässä on tilaa ihan riittävästi meille ja jopa muillekin, että voidaan täältäkin vuokrata tilaa, toiminnanjohtaja-rehtori Helena Huovila kertoo.

Marraskuussa Jyvälä järjestää 75-vuotisjuhlat uusissa tiloissaan.

Helena Huovilaa haastatteli Arvo Vuorela.