Yllätyskäänne luonnonsuojelurikoksen tutkinnassa – karhu tuhosi merimetson pesät?

Poliisi ei ole saanut selville Luvian merimetsojen pesien tuhoajaa. Tutkinnan edetessä poliisi on kuitenkin saanut viitteitä siitä, että asialla on saattanut olla ihmisen sijaan suurpeto.

luonto
Merimetsojen pesimäluoto Luvialla ennen hävitystä
Antti J. Lind

Miltei 400 merimetson pesää tuhoutui Luvialla kesä-heinäkuun vaihteessa. Tuhoja on epäilty ihmisen aiheuttamaksi ja poliisi on tutkinut tapausta luonnonsuojelurikoksena. Sabotaasiin syyllistynyttä odottaisi jopa 90 000 euron sakot.

Nyt poliisille on herännyt epäilys siitä, onko kyseessä ollut sittenkään ihminen.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Erik Salonsaari pitää mahdollisena, että asialla olisi ollut suurpeto.

– Tutkinta on antanut viitteitä siitä, että tuhot saattavat olla suurpedon, kuten karhun, aiheuttamia.

Suurpetoihin kuuluvat myös ahma ja susi. Salonsaari muistuttaa, ettei ihmisen osallisuutta tapaukseen voida vieläkään poissulkea.

Ihminen, karhu vai myrsky?

Pesien tuhoutumisen tarkkaa ajankohtaa on vaikea selvittää. Ympäristökeskuksen valtuuttama laskija Antti J. Lind suoritti luodolla laskennan 20.6. (siirryt toiseen palveluun). Seuraavan kerran Lindin puhelin soi 6.7. (siirryt toiseen palveluun) Kaikki luodon 394 merimetson pesää löytyivät tuhoutuneena.

Luvialaisen silminnäkijän mukaan alueella myrskysi kyseisellä aikavälillä. Silminnäkijä kertoo isojen aaltojen pyyhkineen merimetsoluodon yli.

Juhannuksen ja tuhojen löytymisen välillä kovimmat tuulet koettiin perjantaina 3.7. Silloin puuskissa mitattiin Rauman Kylmäpihlajalla jopa 15,8 metriä sekunnissa eteläistä tuulta.

Lind ei pidä myrksyä mahdollisena tuhojen aiheuttajana.

– Luoto on jopa kolme metriä korkea kallio. Aallot eivät sinne yllä, Lind toteaa.

Söisikö karhu kaikki munat?

Antti J. Lind pitää myös karhua epätodennäköisenä syyllisenä.

– Alueelta ei löytynyt mitään. Ei munankuoria, eikä kuolleita poikasia. En tiedä, söisikö karhu kaikki munat, Lind toteaa.

Suurpetoihin kuuluvat myös ahma, ilves ja susi.