Purkkaa lattialla, huonekaluissa ja kehossa – "Niin ei tule koskaan käymään, että ihmiskunta oppisi käyttämään purukumia oikein"

Purukumi on maino tuote ksylitolin kuljettamiseen, mutta pureskelun jälkeen purkka laitetaan usein väärään paikkaan.

ilmiöt
Purukumia maassa.
Laura Tolonen / Yle

Purukumi on jo vuosikymmeniä kuulunut jokapäiväiseen elämäämme. Ruoan jälkeen purkkaa on hyvä pureskella hetken aikaa. Emeritusprofessori kuitenkin löytää purukumista yhden huonon puolen.

– Minäkin katson vähän kauhulla jalkakäytäviä ja kauppakeskusten lattioita, joissa on purukumijätettä. Ne tallotaan lattiaan kiinni. Se ei ole hauska näky, Michiganin ja Turun yliopistojen emeritusprofessori Kauko K. Mäkinen sanoo.

Mäkistä mietityttää, saavatko lapset tarpeeksi ohjausta purukumin oikeaoppiseen käyttöön pureskelun jälkeen.

– Meillä on kirjallisuudesta tietoa siitä, että käytettyä purukumia on tungettu kaiken maailman rakoihin kehossa. Eikä yksinomaan nenään ja suuhun ja korviin, vaan muuallekin. Ja hankaluuksia on tullut, kun joku on pistänyt käytetyn purukumin hissin oven sulkijamekanismiin. Näin tapahtui Singaporessa, jonka perusteella Singapore kielsikin purukumin käytön eräässä vaiheessa.

– Se onkin purukumin käytön ainoa haittapuoli, niitä löytyy pöytien alta ja vaikka mistä.

Ihmiset eivät koskaan opi

Muuten Mäkinen pitää purukumia hyvänä tuotteena, ja korvaaviakin vaihtoehtoja löytyy.

– Suufysiologisesti purukumi on erinomaisen hieno tuote ja ksylitolin kuljetin, koska sen pureskelu aiheuttaa mekaanisen syljen erityksen. Makeutensa ansiosta se myös saa aikaan kemiallisen syljenerityksen stimulaation. Puhtaasti, tieteellisesti ja suufysiologisesti hieno tuote.

Minäkin katson vähän kauhulla jalkakäytäviä ja kauppakeskusten lattioita, jossa on purukumijätettä.

Kauko K. Mäkinen

– Mutta kaikki eivät sitä halua tai voi käyttää. Joku mieltää, että se on amerikkalaisen pop-kulttuurin aikaansaama tuote. Tutkijalle se on mielenkiintoinen ja suositeltava tuote. Vaihtoehtoja täytyy kuitenkin olla. Tabletit ovat sopivia korvaamaan purukumia, emeritusprofessori sanoo.

Mäkinen uskoo kuitenkin purukumijätettä nähtävän jatkossakin teiden varsilla. Japanissa on koetettu kehitellä jäteongelmaan joitakin ratkaisuja.

– Niin ei tule koskaan käymään, että ihmiskunta oppisi käyttämään purukumia oikein. On hyvä, että vaihtoehtoja on tarjolla. Japanilaiset firmat ovat keksineet laittaa purkkapaketteihin pieniä paperilappuja, joihin käyttäjä voisi kääriä purkan sitä pureskeltuaan.