Vanhemmat: valvokaa mitä lapsenne syö

Joidenkin ruokien lisäaineet voimistavat toisensa vaikutukset moninkertaiseksi. Jos esimerkiksi lapsi syö paljon sipsejä, karkkeja ja juo limsoja, niissä olevat lisäaineet vahvistavat toisiaan niin, että sallittu päivittäinen turvallisuusraja ylittyy. Näin sanoo toimittaja ja Kemikaalicocktail-bloggari Noora Shingler vedoten englantilaisiin tutkimuksiin.

terveys
Nuori nainen värikkäiden toppatakkiien edessä katsoo kameraan
Antti Ruonaniemi / Yle

Toimittaja, bloggari (siirryt toiseen palveluun) Noora Shingler on huolissaan lisäaineiden vaikutuksista lapsiin.

– Se voi olla jopa lapsen ylivilkkauden tai levottomuuden taustalla, sanoo Shingler. Lisäaineissa olisin etenkin lasten kohdalla varovainen. He ovat paljon pienempiä ja eri aineet vaikuttavat heihin paljon vahvemmin kuin aikuisiin.

– Toisaalta, jos syömme paljon pitkälle prosessoitua ruokaa, me menetämme myös ihmisen elimistölle tärkeitä rakennusaineita, joita saa tuoreista ruoka-aineista. Tämä koskee paitsi lapsia myös aikuisia, neuvoo Shingler.

Luomulla on merkitystä

Useissa testeissä ja tutkimuksissa luomuruuan maku ja terveellisyys perinteisesti kasvatettuun ruokaan verrattuna on kyseenalaistettu. Noora Shingler on kuitenkin vankkumaton luomun kannattaja.

– Kyse on paljon siitä, missä ns. tavanomainen ruoka on kasvatettu. On alueita, jotka ovat huomattava saastuneita. Jos puhutaan geenimuuntelusta, niin luomu on siinäkin suhteessa turvallinen vaihtoehto. GMO ei ole enää pelkästään jenkkien juttu. Lisäksi mehiläiskuolemat saattavat olla kasvinsuojeluaineiden syytä. On älytön kuvio, että suojelemme kasveja ja samalla myrkytämme pölyttäjiä, puuskahtaa Noora Shingler.

Luomu säilyttää vanhat lajit

Noora Shingler puolustaa luomuviljelyä myös alkuperäislajien vuoksi.

– Luomu säilyttää vanhat kasvilajit, ettei meillä kohta ole kaikki viljely ole geenimuunneltua. Se on rikkaus.

Shingler ei kuitenkaan vierasta normaaliakaan kasvinviljelyä.

– Tärkeää on se, että meillä on kaikkea rinnakkain. Ei meidän tarvitse geenimuuntelusta luopua, kunhan taataan luomun mukana olo siinä rinnalla.