Kulttuurien kohtaamisia tarkasteleva kirjailija: ” Emme ymmärrä olevamme kaikki samanlaisia”

Vieraiden kulttuurien ymmärtäminen vaatii aitoa kohtaamista, sanoo kirjailija Kristiina Bruun. Bruunin esikoisteos Kaikki mikä on sinun julkaistaan perjantaina.

Kotimaa
Kristiina Bruun rakastaa Lappeenrantaa. Taustalla näkyy Lappeenrannan linnoitus.
Kristiina Bruun rakastaa Lappeenrantaa. Taustalla näkyy Lappeenrannan linnoitus.Yle/ Iida Rauhalammi

Kirjailija Kristiina Bruun halusi kirjoittaa kirjan, jonka itse lukisi: kirjan aidosta kulttuurien kohtaamisesta. Syntyi ” Kaikki mikä on sinun”, jonka tarinan lähtökohta on kirjailijan omasta eri kulttuurien täyteisestä elämästä.

Karjalaisuus näkyy kirjassa

Kirjailija Kristiina Bruun tunnetaan myös Lappeenrannan kaupungin markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahmanina. Rahman on syntynyt Lappeenrannassa ja tavannut Yhdysvalloissa bangladeshilaisen miehen, aivan kuten kirjan päähenkilö Anna.

– Kirjan lähtökohdat ovat elämästäni mutta minä en ole Anna. Lisäksi kaikki henkilöt ovat mielikuvituksen tuotetta vaikka olenkin ammentanut paljon omista kokemuksistani, sanoo Bruun.

Bruun sanoo, että halusi korostaa myös päähenkilön karjalaisuutta. Bangladeshissakin asuneen Bruunin mukaan oma kotiseutuidentiteetti on ulkomailla ollessa vain korostunut.

– Karjalaiset juureni ovat entisestään värittyneet matkoillani. Amerikassa opin vielä puheliaammaksi ja idässä rauhallisemmaksi. Olen kuitenkin kaikkialla korostanutolevani Karjalasta.

Meidän pitäisi kohdata enemmän toisiamme, jotta ymmärtäisimme olevamme lopulta aivan samanlaisia.

Kristiina Bruun

Maahanmuuttokeskustelu tuntuu omituiselta

Nykyisen maahanmuuttokeskustelun käydessä kuumana, Bruunin kirja on ajankohtainen. Hän haluaa kirjoittaa monikulttuurisuudetsa niin kuin sen itse näkee.

– On hämmentävää seurata tätä keskustelua, koska suomalaisilla ei todellakaan ole ongelmaa ulkomaalaisista. Täällä on todella vähän maahanmuuttajia. Toisaalta hyvä, että keskustellaan, koska maahanmuuttajat eivät tule vähentymään. Meidän asenne ratkaisee.

Bruun korostaa, että suvaitsevaisuus ja eri kulttuurien ymmärtäminen lisääntyvät vasta kun ihmiset uskaltavat kohdata aidosti toisiaan.

– Lähtökohtaisesti kaikki ajattelevat olevansa normi ja, että muut käyttäytyvät oudosti. Meidän pitäisi kohdata enemmän toisiamme, jotta ymmärtäisimme olevamme lopulta aivan samanlaisia.