Hyppää sisältöön

WTC-iskujen "tuhkanainen" kuoli syöpään

42-vuotiaana kuollut Marcy Borders tuli tunnetuksi valokuvasta, jossa hän seisoo lähes täysin tuhkan peittämänä paettuaan New Yorkin World Trade Centeristä vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen aikana.

Marcy Borders työskenteli New Yorkin World Trade Centerin 81. kerroksessa. Kuva: Stan Honda / AFP

Yhdysvalloissa on kuollut syöpään nainen, joka tuli syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen tunnetuksi ympäri maailmaa valokuvasta, jossa hän seisoo lähes täysin tuhkan peittämänä.

Marcy Borders työskenteli New Yorkin World Trade Centerin 81. kerroksessa, kun terroristit romauttivat sen kaksoistornit ajamalla niitä päin lentokoneilla.

Kun ensimmäinen lentokone törmäsi rakennukseen, Borders pakeni alas kadulle, jossa vastassa oli tornin romahduksen nostattama valtaisa tuhkapilvi.

Tuntematon henkilö vetäisi tuhkan peittämän Bordersin viereisen toimistorakennuksen suojiin, jolloin uutistoimisto AFP:n valokuvaaja Stan Honda nappasi hänestä sittemmin maailmankuuluksi tulleen valokuvan. Valokuvan myötä Bordersa alettiin myös kutsua "tuhkanaiseksi".

Borders epäili iskujen johtaneen syöpään

Terrori-iskujen jälkeen Borders kärsi vuosikymmenen masennuksesta sekä huumeiden ja alkoholin väärinkäytöstä, mutta toipui niistä lopulta.

Hän hakeutui vieroitukseen ja on kertonut, että uutinen al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin kuolemasta vuonna 2011 auttoi häntä toipumisessa.

Borders kuitenkin sairastui vatsasyöpään noin vuosi sitten. Hän arveli itse, että sairastumisen taustalla voi olla altistuminen WTC-iskujen nostattamassa tomupilvessä olleille kemikaaleille.

Borders oli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen aikana 28-vuotias ja kuollessaan 42-vuotias.

.
.